Durva, ami a magyar tavakkal történik: erre jobb lesz felkészülni

Durva, ami a magyar tavakkal történik: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Tavaly a Balaton és a Velencei-tó is szomorú látványt nyújthatott a strandolóknak, hiszen igen alacsony vízszinttel találhatták magukat szemben. Az előzetes várakozás szerint azonban idén is hasonlóra lehet számítani, hacsak a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat rajta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 cm volt. A januári csapadékok hatására (amikor is a sokéves átlag háromszorosa hullott le a vízgyűjtőre is) a vízszint látványos emelkedésnek indult, így a hónap végére elérte a 95 centimétert - tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sajtóosztálya. A vízszintemelkedés a szárazabbnak mondható februárban tovább tartott, de kisebb intenzitással - tették hozzá. A magyar tenger napi átlagos vízállása március 3-án 101 cm volt, jelenleg stagnál. A szakemberek tájékoztatásáváól kiderült, a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023. január 23-án a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, március 3-án pedig már száz centiméteres vízállást mértek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ismertette, hogy a Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, a vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, ami zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a partmenti területeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?