Ez durva: nem is gondolnád, milyen állatokat találtak a magyar kutatók

Ez durva: nem is gondolnád, milyen állatokat találtak a magyar kutatók

MTI
A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai 2022-ben 82, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, egy alfajt és 18 új nemzetséget fedeztek fel, illetve írtak le 25 országból, Dél-Amerikától Afrikán át Kelet-Ázsiáig. Mint a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) közleményében írják, az intézmény muzeológus kutatóinak egyik legfontosabb feladata a gyűjteményekben őrzött példányok tudományos feldolgozása és az ennek során elért tudományos eredmények közlése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múzeum legtöbb gyűjteményében a gyakorlatban ez a feldolgozatlan példányok meghatározását jelenti. Időről-időre a szakértő munkatársak a tudomány számára még ismeretlen fajokat fedeznek fel és írnak le. A taxonómiai kutatómunka során a szakemberek a múzeumi gyűjteményi példányok és a legkülönfélébb nyelveken és korokban született fajleírások áttanulmányozásával bizonyosodnak meg arról, hogy valóban egy mostanáig ismeretlen élőlény példányaival van dolguk, majd a nemzetközileg elfogadott előírásoknak megfelelő tudományos leírással és elnevezéssel egy szakfolyóiratban publikálják az új taxont. A közlemény szerint 2022-ben a múzeum 17 kutatójának összesen 82 úgynevezett "tudományra új faja", egy alfaja és 18 új nemzetsége jelent meg tudományos szakfolyóiratok lapjain. A leírt 82 tudományra új faj közül 75 állat, kettő növény, négy zuzmó, egy pedig fosszilis életnyomfaj. Az új állatfajok többsége rovar.

EZ IS ÉRDEKELHET

A múzeum rovarászai 52 tudományra új fajt jegyeztek: 19 fürkészdarázsfajt, 12 boglárkalepkefajt, nyolc holyvafajt, három szitkárfajt, három bagolylepkefajt és két lisztesfátyolkafajt. Az eddigiek jelenleg is velünk élő (recens) rovarfajok, ezek mellé társulnak a múzeum paleontológusainak már kihalt, mezozoikus rovarfajai: három darázsfaj, egy pattanóbogárfaj és egy csótányfaj. A nem rovar recens gerincteleneket négy új televényféregfaj képviseli, a kihaltakat pedig nyolc csigafaj, hét pörgekarúfaj és egy pókfaj. A közlemény szerint a gerincteleneknél jóval ritkább az új gerinces állatok felfedezése, a múzeum kutatói évről-évre mégis megörvendeztetik a világot néhány új gerincessel is. 2022-ben az intézmény munkatársai három tudományra új, ázsiai denevérfajt és az alpesi gőte egy hazai alfaját írták le.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényekkel kapcsolatos eredményeiket két új, fosszilis, jura időszaki növényfaj képviseli: az egyik a magvaspáfrányok, a mási a fenyőalakúak csoportjába tartozik. A se nem növény, se nem állat taxonokból a szakemberek négy új zuzmófajt és egy fosszilis életnyomfajt írtak le. Az új taxonok földrajzi eloszlása szépen tükrözi a múzeum biodiverzitás-kutató tevékenységének a Kárpát-medence kutatása melletti hagyományos, esetenként már évszázados múltú erősségeit: Ázsia középső, keleti és déli részei mellett Afrika zoológiai kutatása is erősen magán viseli az MTM szakembereinek névjegyét. Amerika taxonómiai kutatásában általában kisebb a szerepünk, mint az Óvilágéban, de a 2022-es évben e téren is jelentős eredmények születtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06