Nem akármi derült ki a magyar áruházláncokban kapható lebomló zacskókról

Nem akármi derült ki a magyar áruházláncokban kapható lebomló zacskókról

MTI
A Greenpeace és a Humusz Szövetség áprilisban indított kísérletében 45 nap alatt egy bomlott le teljesen a hazai élelmiszer-üzletláncokban beszerzett, lebomlóként árult zacskók közül, de a többinél is megkezdődött a lebomlási folyamat - közölte a Greenpeace Magyarország az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint írták, elérkezett az első mérföldkőhöz a Humusz Szövetséggel közös kezdeményezésük, amelyben lebomlóként kínált műanyag zacskókat komposztálnak, hogy megvizsgálják, a zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője elmondta, hogy másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztalták, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le, a lebomlási folyamat viszont egyértelműen megkezdődött. A szakember hozzátette, hogy a vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott és könnyen szakadt.

A tájékoztatás szerint a zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni: míg az Aldi vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és Spar hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. Ugyanakkor a Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab még láthatóan nem bomlott le, a Spar vastagabb, otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott ugyan, de viszonylag ép maradt.

A zacskókat a két szervezet munkatársai 2023. április 21-én helyezték el a Humusz Szövetség komposztálójában. A kísérlet során olyan műanyag zacskókat tesztelnek, melyek "otthoni komposztálásra alkalmas" jelöléssel vannak ellátva - olvasható az összegzésben. Mint írták, a komposztba került zacskók bomlását a két zöldszervezet most ellenőrizte először, miután letelt a vizsgálatban megjelölt 45 nap. Ezután a projekt indulásához képest 3, 6, valamint 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal a komposztálóban.

A közlemény felidézi, hogy 2021-ben lépett életbe hazánkban az a rendelet, amely részben tiltja, valamint jelentősen megadóztatja a műanyag zacskók forgalmazását. A rendelet kiterjed a lebomló zacskókra is, ám azokra körülbelül negyedakkora környezetvédelmi termékdíjat határoztak meg, mint a hagyományos, műanyagból készült alternatívákra. A közlemény szerint a gyakorlatban a lebomló zacskók jellemzően nem hasznosulnak, ritkán jutnak komposztálóba. Ha pedig egy ilyen zacskó a természetbe kerül, akkor is ritkán teljesülnek az ideális komposztálási feltételek és sok tekintetben hasonló természeti károkat okozhatnak, mint kőolajból készült társaik.

A valódi megoldást a műanyagkrízisre és a hulladékáradat megfékezésére az eldobható zacskók kivonása, valamint minden más egyszer használatos csomagolóanyag radikális csökkentése jelentené. Ehhez pedig mind a gyártóknak, mind pedig a forgalmazóknak arra kell törekedniük, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, újratölthető és újrahasználható rendszerek - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?