Sokkoló tények láttak napvilágot: itt a kőkemény igazság a klímaváltozásról

Sokkoló tények láttak napvilágot: itt a kőkemény igazság a klímaváltozásról

agrarszektor.hu
A klímasemlegesség felé tartó átmenetben szektorokon átívelő párbeszédre van szükség, hiszen mindannyiunknak személyes érintettsége van a klímaváltozásban - ez emelhető ki a Green Policy Center és a Cambridge Econometrics Klímasemleges Magyarország 2050 című konferenciáján elhangzottakból, amelyen szakértők, döntéshozók és az üzleti szféra képviselői - többek közt dr. Tari Annamária pszichológus, Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klímaügyi főosztályvezetője és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora - beszélgettek a klímasemleges átmenethez kötődő mindennapi mítoszokról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Green Policy Center harmadszorra, ezúttal a brit Cambridge Econometrics kutatócéggel közösen szervezte meg a Klímasemleges Magyarország 2050 konferenciát a magyar klímatörvény 2020. évi elfogadásának évfordulóján. Az idei rendezvény témája az átmenettel kapcsolatos, a mindennapi közbeszédben leggyakrabban előforduló mítoszok - félreértések, féligazságok vagy tudatos félrevezetések - és azok cáfolata volt. A különböző típusú mítoszokat a fenntarthatóság három dimenziója mentén sorolták kategóriákba. A konferencia újszerű formátummal, interaktív kerekasztallal kezdődött, amelyen a vendégek is részt vehettek a témák feldolgozásában: minden kerekasztal facilitátor segítségével egy-egy témát dolgozott fel a három mítosz közül, ennek eredményére, megállapításaira pedig a panelbeszélgetések résztvevői is reagáltak. A konferencia itt tekinthető meg.

Megnyitójában Huszár András a Green Policy Center vezetője elmondta: a konferencia célja emlékeztetni a magyar döntéshozókat (államit és üzletit egyaránt), hogy létezik klímasemlegességi cél. Idén a „mítoszrombolást” választották az esemény fókuszának, mert az, hogyan beszélünk egy kérdésről, meghatározza a viszonyunkat hozzá. Rendkívül fontos a kommunikáció: érthetően kell elmagyaráznunk, mekkora a probléma és mit kell ellene tennünk, illetve azt is, hogyan.

A fenntarthatósággal kapcsolatos egyik legjellemzőbb gazdasági mítosz, hogy az átállás sokba kerül. Az erről szóló panelben Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője, Tóth Illés, az MBH Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese és Horváth Áron, a CBRE fenntarthatósági vezetője beszélgetett a klímasemlegesség és a fenntarthatóság szempontjainak megjelenéséről az egyes szektorokban a vállalati és befektetői döntések megtervezése során. A tétlenkedés kockázatai és hosszú távú ára sokkal nagyobb, mint a cselekvés mai költségei, azaz a drágának tűnő átállás hosszú távon olcsóbb, mint a klímakatasztrófa következményei, kárainak elhárítása és a visszafordíthatatlan hatásokhoz való alkalmazkodás költsége. A gazdasági szektor legfőbb dilemmája az, hogy a klímasemleges átmenet lehetőségeket teremt a hosszú távon gondolkodók számára, de a döntéshozókat nehéz meggyőzni: egy bank nem engedheti meg magának, hogy csak ő ne finanszírozzon fosszilis iparágakat, a háztartásiszer-gyártó számára pedig kockázatos lépés elsőként, drágábban gyártani környezetbarát termékeket.

Az átmenethez új pénzügyi eszközökre és finanszírozási formákra van szükség, illetve olyan szereplőkre, akik más időhorizonttal tekintenek a fenntarthatóságra és a klímacélokra. Emellett minél hamarabb integrálni kell a pénzügyi megtérülés mellé a környezeti, kibocsátáscsökkentési, szociális és irányítási célokat is. Cél, hogy a fenntartható és igazságos átmenet finanszírozása ne csak adminisztratív teherként, hanem valós stratégiai célként jelenjenek meg a cégvezetők, a szabályozók és a finanszírozók számára is.

A klímasemlegesség felé vezető út sikere nagyban függ a teljes társadalom elkötelezettségétől, bevonásától és aktív részvételétől. Az átmenet megvalósításában meglévő közös, de eltérő mértékű felelősségéről és lehetőségéről dr. Tari Annamária pszichológus, Hidvéghiné dr. Pulay Brigitta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Intézetének munkatársa és dr. Zlinszky János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense beszélgetett.

Sokszor elhangzik, hogy a zöldebb élet „szegényebb” is, amelyben le kell mondanunk a modern világ által biztosított kényelemről, utazásokról és technikai eszközökről. A fogyasztás emelkedése a jólét növekedését jelzi, és az egyén jogos igénye ennek kifejezése. Tudjuk: a bolygó eltartóképessége alkalmatlan arra, hogy az egész világ azon a tárgyi és fogyasztási életszínvonalon éljen, mint a világ „legfejlettebb” régiói. A fenntartható élet viszont mindannyiunk számára elhozhatná a legfontosabbat, a megelégedettséget úgy, hogy a természettel is összhangban vagyunk. Ugyancsak felvetődik, hogy a személyes cselekvés semmit nem ér, ha eközben a nagy szennyezők nem kezdenek el fenntarthatóan működni - ugyanakkor az ő termékeik iránt is az egyének teremtik meg a keresletet. Másrészt annak jelentős a hatása, ha több milliárdan cselekszenek egyszerre, sőt, a mintaadás igen lényeges.

Néhány évvel ezelőtt az volt az elterjedt vélemény, hogy ráérünk még, mára emellett egyre erősebben él az a nézet is, hogy már nincs mit tenni. Ez nem így van, de már tudjuk, nem késlekedhetünk: minden elmulasztott nappal rosszabb helyzetből vágunk neki az átmenetnek. A legfontosabb környezeti mítosz az, hogy önmagában a klímasemlegességi cél elérése garantálja a biztonságos és kielégítő életfeltételeket. Erről a dilemmáról beszélt a konferencia harmadik paneljében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, dr. Török Katalin, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa és Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője.

A vízválság, a biológiai sokféleség csökkenése, a levegőszennyezés vagy a mérgező anyagok és a műanyaghulladék elterjedésének problémái legalább ugyanolyan súlyú problémák, mint a klímaváltozás, sőt ezek egymást erősítő folyamatok. Ha csak a kibocsátás csökkentésére fókuszálunk, akkor esetleg újabb problémákat generálunk. Dr. Gelencsér András - aki a közelmúltban nagy port kavart interjúkban jósolta meg civilizációnk elkerülhetetlen összeomlását - úgy fogalmazott: fordított felvilágosodásra van szükség a klímasemlegesség felé tartó átmenetben. Ez jelentheti a valós megoldást, a többi - például a fúziós energiával folytatott kísérletek - vagy látszatmegoldások, vagy még több problémát generálnak.

Az együttműködés nélkülözhetetlen, ezért is örültünk különösen, hogy a konferencián nagyon sokrétű szakmai hátterű résztvevőket tudtunk párbeszédre bírni. A jelen gazdasági és társadalmi működési modell újragondolására van szükség. A klímasemleges cél kitűzése dicséretes, de a lényeg az odavezető út, a mérföldkövek kijelölése, az ütemezett megvalósítás és a befektetések megfelelő becsatornázása, a kutatás-fejlesztés finanszírozása és a privát szektor bevonása a mielőbbi cselekvésbe

- jelentette ki Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06