Lépni kell: nem bánhatunk úgy a talajjal, ahogy eddig tettük

Lépni kell: nem bánhatunk úgy a talajjal, ahogy eddig tettük

agrarszektor.hu
Klímakérdésben, illetve a kibocsátáscsökkentési célokban az egyik legösszetettebb és talán legérdekesebb iparág az agrárium. Komoly szén-dioxid-lábnyommal rendelkezik, de az elsők között is szenvedi el a klímaváltozással megszaporodó természeti károkat, és ezzel egyidőben nyújtja az egyetlen olyan természetes megoldást, ami negatív kibocsátást, illetve a nettó zéró célokat segít elérni. Mi az a Carbon Farming? Milyen lehetőségeket, és milyen buktatókat tartogat a jövő agráriuma számára? Hogyan lehet pénzzé tenni a kibocsátások csökkentését? Hogyan segítik a legújabb technológiák, vagy a precíziós gazdálkodás az iparág kibocsátását visszafogni? A megelőzés mellett hogyan tudnak a gazdák felkészülni a rosszabb szcenáriókra? Mit jelent az alkalmazkodás a gyakorlatban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a Portfolio Csoport által rendezett Sustainable World 2023 Konferencián a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mit hozhat a szén-dioxid-piac a mezőgazdaságnak?

Mi is az a Carbon Farming, vagyis fenntartható gazdálkodás? Tette fel a kérdést előadása elején John Barry, az Agreena ApS senior sales menedzsere a Sustainable World 2023 Konferencián. Mint mondta itt a regeneratív mezőgazdaságról van szó, ahol növeljük a talajok termelékenységét, illetve előmozdítjuk a már degradált talajok újra termékenyülését. A jelenlegi probléma az hogy a fenntartható gazádkodás, de a gazdálkodás is mint olyan nagyon szenynyező. A szakember kiemelte, a mezőgazdasági ágazat a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 30 százalékáért felelős, emellett aránytalanul nagy dinitrogén-oxid-kibocsátó. Az óceánok után a talaj rendelkezik a második legnagyobb szén-dioxid-tároló mechanizmussal, az ENSZ becslései szerint azonban a világ mezőgazdasági területeinek mintegy 40 százaléka degradálódott. Az európai gazdaságokat egyre inkább sújtja az aszály, amely veszélyezteti a terméshozamokat, a vidéki közösségeket és a nemzeti élelmiszer-önellátást.

A regeneratív mezőgazdaság nemfejlődik elég gyorsan jelenleg - hangsúlyozta John Barry. A regeneratív mezőgazdaságra való áttérés során jellemzően felmerülő pénzügyi veszteségek a legtöbb gazdálkodó számára kockázatosak, ráadásul az amúgy is vékony árrés mellett a gazdák jellemzően nem férnek hozzá olyan pénzügyi tőkéhez, amely támogathatná a regeneratív átállást.

John Barry
John Barry

Az önkéntes szén-dioxid-piac (VCM) része lehet a megoldásnak, vagyis a fenntartható gazdálkodásra való átállásra - közölte a szakember. A VCM finanszírozást és egy olyan mechanizmust biztosít, amellyel a gazdák átállhatnak a regeneratív mezőgazdaságra. A VCM olyan projekteket tesz lehetővé, amelyek a gazdákkal együttműködve átalakítják a mezőgazdaságot az üvegházhatású gázok eltávolítása és csökkentése, valamint a talaj egészségének, a biológiai sokféleségnek és a vízvisszatartásnak a javítása révén.

18 európai ország vesz részt az Agreena talajszén-programjában, köztük Magyarország is, és összesen közel 1000 farm érintett. Nemcsak rövid, de közép- és hosszú távú előnyökre is szert tehetnek a gazdálkodók, akik ebben részt vesznek. Egyik főbb előnye a programnak a termelékenyebb talaj. A regeneratív mezőgazdaság megoldást jelent egy jelenleg nagyon fajsúlyos problémára.

Mi a baj a mostani talajgazdálkodással?

Egyik legnagyobb probléma jelenleg Magyarországon a hihetetlen talajdegradáció, több tonna talajt vesztünk évente - hangsúlyozta Dr. Vona Viktória, a Csernozjom Kft. ügyvezetője, tulajdonosa. Hatalmas mértékű a szervesanyag-csökkenése a talajoknak, így pedig romlik a szerkezet. 20 évvel ezelőtt teljesen más méretű volt egy mezőgazdasági gép, a talajtömörödés hatására egyre több vízháztartási és szerkezeti probléma jelenik meg hazánkban.

A forgatásos talajművelés nem éppen a talaj fenntarhatósága érdekében tett művelet, de 10-20 évvel ezelőtt még nem is gondolkodtunk másban - mondta Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője. Ha nem lazítjuk a talajt, homogénül osztjuk el a szármaradványt, akkor beáll az egyensúly, akkor lesz fenntarthatóbb állapot, ezt a forgatással nem tudjuk lehetővé tenni. 

Hogyan lehet eljutni a fenntartható talajművelésig?

Dr. Vona Viktória szerint fontos, hogy, hol akarjuk elérni a talajok ideális állapotát, a talaj mely részén, milyen mélységben. Nemcsak a felső 30 centiméteres rétegben kell gondolkodnunk, hanem a növények gyökerének a szintjén is, a teljes talajközeget kell jó állapotba hoznunk.

Minél kevesebb forgatást kell alkalmazni, minél több szerves anyagot kell a talajba juttatni, illetve fontos, hogy a talajok megfelelő vízháztartását is fenntartsuk. Az egészséges talajban van giliszta, élet, van benne víz, és szép, morzsás szerkezete van. Az eddigi gyakorlatok, biztos, hogy a romláshoz vezetnek.

Csepregi Attila úgy látja, ha elkezdjük a regeneratív gazdálkodást, akkor 5 év alatt el lehet jutni egy jó profithoz, de a talaj megújulásához annyi idő kell, amennyi idő alatt el lett rontva. Akkor lehet ebbe beleállni, ha van egy tartalék a gazda zsebében, amivel a fenntarthatóság irányába tudja vinni a gazdálkodását. 

Mi lehet a megoldás?

Mint élelmiszeripari vállalat a nyersanyagaink beszerzését megfelelő minőségben fenn kell tartani, ez egyre nagyobb kihívás, nemcsak Magyarországon, de például a kávé, kakaó elérhetősége is nehezebb - közölte Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária Kft. fenntarthatósági vezetője. Kiemelte, sokkal sérülékenyebbek az ellátási rendszerek, ezért is fontos a talajok egészségének megtartása. A Nestlé programjában azt térítik meg a gazdáknak, hogy a regeneratív, fenntartható gazdálkodásra átállnak, például, ha gépbeszerzésre van szükség. 

A mi programunk a gazdák regeneratív gazdálkodásra való átállását támogatja, de nem finanszírozza. Vagyis segítjük őket abban, hogy a forgatásos művelés helyett mit alkalmazhatnak, használjanak talajtakarót, illetve a műtrágyákat igyekezzenek visszaszorítani. Ezek olyan gyakorlatok, amelyekkel szén-dioxidot kötnek meg, vagy nem szabadítanak fel

- tudatta Koszty Viktor, Regional Representative Hungary Agreena ApS. A talajszén-megkötési platformot és programot azért fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forráshoz juthatnak a gazdálkodók. 

De mit gondolnak az átállásról a gazdák?

A gazdák részéről nincs túl nagy nyitottság a regeneratív gazdálkodásra való átállásra, a többséget az érdekli, hogy több pénzt kapjanak a terményért, de a Nestlé modelljének nem ez a lényege - tájékoztatott Hőgyész Anna. Koszty Viktor szerint vannak olyan gazdák, akik a sok új gyakorlat előnyét már megtapasztalták, de jó, ha mindenki tudja, hogy már ebbe az irányba megyünk, és tart a mezőgazdaság, az Európai Unió is egyre hangsúlyosabban nyomja ezt a témát. A szakember szerint érdemes akár a tapasztaltabb gazdálkodókkal is egyeztetnie annak, aki a fenntartható gazdálkodásra át akar állni. A beszélgetés résztvevőinek többsége egyetértett abban, hogy a regeneratív gazdálkodásra való átállás a gazdák többsége számára jelenleg kényszer, és nem érdek. 

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?