Kőkemény számokkal szembesíti a termelőket az új kalkulátor

Kőkemény számokkal szembesíti a termelőket az új kalkulátor

Közérthető, publikus agrár CO2 kalkulátort mutatott be a K&H Bank és Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI). Az online kalkulátor kimutatja, hogy mekkora károsanyag-kibocsátása van az adott termelő gazdaságnak. Az eszköz nem csupán a vállalkozások tudatosságát és fenntartható működését támogatja, hanem segít a hatékonyabb működés elérésében és az egyre erősebb ESG-elvárások teljesítésében is. Aki ezt időben elkezdi, az versenyelőnyre tehet szert a többiekkel szemben – hangzott el a bank keddi sajtótájékoztatóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrár cégek jelenlegi fenntarthatósági gyakorlatáról képet adó K&H fenntarthatósági index szerint az agrárszektor tájékozott az EU karbonkibocsátási elvárásaival kapcsolatban:

Mindez azért is kevés, mert a fenntarthatóság ma már nem csak szabályozói és fogyasztói elvárás, de a magas energiaköltségek miatt a hatékony működés kulcsa is - hangzott el az eseményen.

A bank is felelős

Az eseményen elhangzott: 2019-ben a K&H, a KBC Csoport tagjaként komoly vállalást tett a klímavédelem terén, hiszen az elsők között csatlakozott az ENSZ pénzügyi szervezeteket tömörítő CCCA (Collective Commitment To Climate Action) egyezményéhez. Ebben azt vállalta, hogy hitelezési portfolióját a Párizsi Egyezménnyel összhangban úgy alakítja át, hogy az tükrözze és finanszírozza az alacsony széndioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot.

Mindent, amit megfinanszírozunk, és az környezeti hatást okoz, azért közvetetten felelősek vagyunk. Ez igaz a befektetésekre is. Ha ezeket felmérjük, akkor tudunk a Párizsi Egyezményhez igazodni

– mondta el Suba Levente K&H fenntarthatósági vezetője.

Ha például személygépjárműveket finanszíroz a bank, ki lehet számolni, hogy ez átlagosan egy kilométerre tekintve mennyi széndioxid-kibocsátással jár. A K&H célja, hogy a gépjárműlízing kibocsátását 42 százalékkal kell csökkentse 2030-ig. Hasonló célszámok vannak az ingatlanfinanszírozásra és a többi területre is – tette hozzá.

Ötödével csökkentenék

Célunk, hogy 21 százalékkal csökkentsük 2030-ra a hitelezési portfoliónkban az agrárüzletág üvegházhatású gázkibocsátását. Ennek érdekében tudásunkat gyakorlatorientáltan kívánjuk átadni a partnereknek, hiszen a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósulásában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében nekünk is komoly felelősségünk van.

Az agrárium esetében az a probléma, hogy nincs ma adat arra nézve, hogy egy agrárcégnek mennyi a karbonkibocsátása. A meghatározott cél is jelenleg szakmai becslésen alapul - tette hozzá.

Negatív kilátások, fokozódó nyomás

A K&H agrárindexe régóta méri a hangulatindexet az ágazatban, amely jelenleg negatívba fordult, vagyis az ügyfelek a jövőjüket tekintve pesszimisták – mondta el az eseményen Demeter Zoltán, a K&H agrárfejlesztési főosztályvezetője.

Ez nem véletlen, hiszen 2023 nem könnyű év, magas az infláció, magasak a kamatszintek, amelyek miatt drága a finanszírozás, és jelenleg a jövedelmezőség sem kielégítő. Az általános volatilitás pedig megnehezíti a jövő tervezését is. Továbbá az egyre szélsőségesebb időjárás szintén erős kihívások elé állítja a szereplőket. Komoly elvárásokat fogalmaz meg az új Közös Agrárpolitika is. Magyarországnak ezzel együtt jó adottságai vannak, különösen a nagyarányú, mezőgazdasági termelésre alkalmas terület miatt.

– hangsúlyozta Demeter Zoltán.

Beszélnek róla, de még nem mérik

A felmérés szerint az agrárszereplők 93 százaléka beszél már a fenntarthatóságról, ám mindössze 17 százalékuknak van erre írott stratégiája. Ami kimondottan beavatkozást igényel, az az, hogy gyakorlatilag csak az ügyfelek egy százaléka tudja számszerűsíteni a karbonlábnyomát

– hangsúlyozta.

Az a cél ugyanakkor, hogy Magyarország 2030-ra 40, sőt, a mostani hírek szerint 50 százalékkal csökkentse a karbonkibocsátását, elérhető cél, amelyben az agráriumnak is fontos szerepe lesz. Ez ráadásul ma már nem kérdés, hanem kényszer, hiszen növekszik a szabályozói és fogyasztói elvárás, sőt, a fenntartható gazdálkodás növeli a hatékonyságot és csökkenti az agrártermelők költségszintjét – tette hozzá.

Itt az online kalkulátor

Az agrárszereplők felkészülését segítendő, a bank egy felhasználóbarát széndioxid-kalkulátort, amely mindenki számára elérhető a K&H honlapján. Az Agrárközgazdasági Intézet által fejlesztett és hitelesített tudományos kritériumoknak megfelelő számításokat végez, így támogatva a vállalkozások tudatosságát és fenntartható gazdálkodását.

Itt alapadatok megadása után ki kell választani a termesztett növénykultúrákat. A kalkulátor ezt követően felméri az általános energiafelhasználást, így az áram- vagy üzemanyagfogyasztást. Ezt követően az egyes növények konkrétumait kell megadni, így a művelési területet és a gazdálkodás módját.

Egyre keményebb elvárások

A fenntarthatóság olyan szintre ért, amely környezeti és egyben szabályozói kihívást is lehet, amely mögött társadalmi elvárás van. Nem politikusok találják ki, hanem a fogyasztók közvetítik ezt, akik közül sokan már nem hajlandók megvenni azokat a termékeket, amelyeket nem fenntartható módon állítottak elő – mondta el az eseményen Goda Pál, az AKI ügyvezető igazgatója.

- fogalmazott. A növénytermesztés nagyobb arányban járul hozzá Magyarországon az üvegházgázok kibocsátásához, mint az állattenyésztés, amely elsősorban agrotechnológiai okokkal magyarázható.

Itt van szükség a legnagyobb mértékű szemléletformálásra

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?