Így turbózhatják fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működik

Így turbózhatják fel a talajt az élelmes kertészek: ez tényleg működik

agrarszektor.hu
A fenntartható kertészkedés egyik fontos gondolata az újrahasznosítás. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szerves anyag hagyja el a kertünket, igyekezzünk mindent újra felhasználni, akár átalakított formában. Ennek egyik útja a komposztálás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akinek a kertjében lombos fák adják az árnyékot, vagy gyümölcsfák az édes termésüket, annak ősszel a lehullott leveleket össze kell gyűjtenie. A gyepes területeken nem maradhat nagy mennyiségű falevél, mert az tönkreteheti a gyepet. Az összegyűjtött falevél egy részét nyugodtan hagyjuk a sövények, cserjefoltok alatt, a másik részéből pedig készítsünk levélkomposztot. Az avar elbomlását követően létrejött szerves mulcs az ágyások talajára terítve vagy kissé bekapálva javítja a talaj tápanyagtartalamát és vízáteresztő képességét. Ezzel segítjük a növények fejlődését, egészségét. Nagyon egyszerűen készíthetünk levélkomposztálót, amibe elhelyezhetjük az összegyűjtött leveleket. Szúrjunk a földbe négy fakarót úgy, hogy nagyjából négyzet alakot kapjunk - olvasható a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyük körbe a karókat csirkehálóval, melynek magassága lehet 1 méter, vagy akár annál magasabb, ha sok a falevél. Levélkomposztot, ha kevés a levél, fekete műanyagzsákokban is készíthetünk. Tegyük tele a zsákokat levéllel, zárjuk le, majd vigyük árnyékos helyre. Egy-két év alatt a morzsalékos anyagból komposzt jön létre. A zsákok alján vágjunk néhány kisebb lyukat, hogy a zsákba kerülő víz elfolyhasson. A zsák általában újra felhasználható a következő évben. A levelek lebomlását gombák segítik, melyek tevékenységéhez nincs szükség magas hőmérsékletre, viszont jó, ha az alapanyag nedves. Gyorsabb az átalakalulási folyamat, ha például fűnyíróval kisebb darabokra vágjuk a faleveleket és úgy helyezzük a komposztálóba. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?