Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett így védekezz ellenük

Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett így védekezz ellenük

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ellenőrizetlenül, külföldi rágcsálóirtószerek kerülnek be Magyarországra, és ezt a gazdaságok saját felhasználásra alkalmazzák - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a készítmények helytelen alkalmazása komoly veszélyekkel jár, nem beszélve arról, hogy sokszor eredménytelen a használatuk, és a patkányirtás sem sikeres. Hozzátette, a városi patkányirtás igénye évek óta konstans Magyarországon, ugyanakkor a mezőgazdaságban inkább megkérdőjelezik ennek szükségességét, pedig a patkányok távol tartására valójában a mai napig semmilyen készítmény, eszköz, házi módszer nem áll rendelkezésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar földrajzi és építészeti, valamint állattartási módok kedveznek a patkányok jelenlétének és elszaporodásának, más országokban ugyanis a lakókörnyezet, a gazdálkodás, és az állattartás technológiája eltérő, illetve a környezeti, valamint az éghajlati körülmények is kedvezőtlenebbek a rágcsálók számára – közölte az Agrárszektorral Kovács Tamás. Mint mondta, a magyar szakipari rágcsálóirtás az egyik legrégebben kialakult tevékenység az európai viszonyok között, emellett az is bizonyítja a rágcsálók régóta tartó és aktív jelenlétét hazánkban, hogy a városi patkányirtást elsőként Európában, a deratizációs program kidolgozásával Budapesten hajtották végre, melyet később a kontinensen több nagyváros is átvett és alkalmazott. Mindezek ellenére az elmúlt években látványosan csökkent a patkányirtás megrendelések száma Magyarországon, a vásárlói hajlandóság és a gazdasági helyzet változásai ugyanis ezt a szolgáltató szektort is érintik. Mindemellett azonban a patkányok egyedszámának csökkenése nem tapasztalható itthon.

A városi patkányirtás megrendelése továbbra is konstans az elmúlt évekhez képest. Ennek oka, hogy a lakóházas környezet szűkebb élettér és kevésbé megtűrt a patkányok jelenléte. A kertesházak és az állattartással kapcsolatban lévő területeken a patkányok jelenléte bizonyos szinten megszokott jelenségnek számít. Itt csak nagyobb mennyiség esetén, vagy a gazdaboltokban kapható lakossági rágcsálóirtószerek eredménytelen hatása és használata után rendelik meg a szakembert

 - tette hozzá.

Hol szeretnek felbukkanni a patkányok?

Manapság a háztáji állattartás a haszonállatokról a hobbiállatokra cserélődött, valamint a vadon élő állattok (például a maradak, sünök) etetése került előtérbe - mondta Kovács Tamás. A szabadon hagyott táplálék, úgy mint a madáreleség, a macska- és kutyatápok, szabad táplálékforrás a patkányok számára is, akik az élelem megszerzése céljából akár 1 kilométert is megtesznek. Emellett az is elősegíti a rágcsálók felbukkanását, hogy manapság egyre divatosabb a komposztálás, ami tökéletes búvóhelyet és közvetlen táplálékforrást biztosít a patkányok számára.

Egy rendezett kertes ház esetében is könnyedén alkalmazkodnak a patkányok a lehetőségekhez. Adott egy szép kert, de a téli tűzifa és a komposztáló búvóhely a rágcsáló számára. A háziállat és a madarak etetése során pedig számukra is jut élelem, ráadásul a kertben található esetleges gyümölcskultúrák tovább színesítik a patkányok számára a gasztronómiai lehetőségeket (legfőképpen a dió, a mandula és a mogyoró).

Hasztalan rágcsálóirtók?

A mezőgazdaságban tevékenykedők egyre kevésbé veszik igénybe a rágcsálóirtást - tájékoztatta lapunkat a szakértő. Kiemelte: megfigyelhető, hogy a termelők, illetve a gazdák a megelőzésre egyre kevesebb hangsúlyt fektetnek, és újra előtérbe kerültek az illegálisan felhasználásra kerülő készítmények is.

Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy külföldi rágcsálóirtószerek kerülnek be ellenőrizetlenül hazánkba és ezt a gazdaságok saját felhasználásra alkalmazzák. Ezen készítmények helytelen alkalmazása komoly veszélyekkel jár, nem beszélve arról, hogy sokszor eredménytelen, így a patkányirtás nem sikeres. Gyakori mostanában az a jelenség is, hogy a gazdaságokban használt rovarirtásra alkalmazott gázosítószereket használják a rágcsálók irtására, amelyek életveszélyesek. A gázosítószerek ugyanis nagyon robbanásveszélyesek, és ha valaki belélegzi a gázt, arra nincs ellenszer

- hangsúlyozta Kovács Tamás. Hozzátette, a mezőgazdaságban inkább megkérdőjelezik a patkányirtás szükségességét és létjogosultságát. Ugyanakkor a lakosság számára a patkányok jelenléte inkább pánikot vált ki, ezért a rágcsálóirtást is sokkal hamarabb igénybe veszik, illetve a megelőzésre is fordítanak figyelmet.

A kulcs a megelőzés

A rágcsálók ellen az elsődleges védekezés a megelőzés, tehát fontos, hogy mindig teljesen rendezett és átlátható legyen a portánk. Ha ugyanis nincs búvóhely, akkor a rágcsálók megtelepedési lehetőségét is kizártuk - hívta fel a figyelmet a szakember. Emellett meg kell szüntetni, vagy legalábbis minimalizálni kell a lehetséges élelemforrást. Gondoskodjunk arról, hogy a gyümölcsfák alá esett termést minél hamarabb felszedjük, és lehetőleg zárt helyen tároljuk őket. Megelőzés céljából a védekezést ki lehet egészíteni tartós kémiai irtással is, ami akkor a legbiztonságosabb, ha szakember végzi.

Hogyan zajlik maga a patkányirtás?

A szakemberek között vannak olyanok akik kifejezetten a patkányirtásra specializálódtak, érdemes célirányosan őket keresni. A hozzáértők általában a kémiai irtást, mint könnyen elvégezhető folyamatot javasolják, de én úgy gondolom, hogy a patkányok irtása minden esetben a módszerek kombinálásával lesz hatékony. A patkányirtást minden szakember a saját maga által kidolgozott metodika alapján végzi, így nem lehet egyetlen általános módszerről beszélni

- tudatta a szakértő. Mint mondta, a patkányirtás komplex látásmódot, széles körű biológiai ismeretet és megfelelő módszertant követel. Lehetséges ugyan kisebb sikerek elérése egyénileg, a háztartásban megtalálható eszközök segítségével, de a tapasztalatok szerint a patkányok sokkal intelligensebbek és alkalmazkodóbbak annál, hogy ilyen "egyszerűen" meg lehessen szabadulni tőlük. 

Nem tehetünk semmit, hogy távol tartsuk a rágcsálót

A patkányok elriasztására és távol tartására a mai napig nem létezik semmilyen biztos készítmény, eszköz vagy módszer. Az a gondolat helytálló lehet, hogy egy macska vagy egy kutya el tudja kapni a rágcsálót, de azt, hogy a továbbiakban ne jelenjenek meg a portánkon, még ezek a háziállatok sem tudják megakadályozni. Kimondhatjuk tehát, hogy teljes védelemet sem a kémiai, sem a mechanikai, sem a biológiai eszközök, módszerek nem adnak a patkányok ellen.

Mennyi az annyi?

A patkányirtás ára függ a szakember munkadíjától, ami az utazási időből és a munkaidőből tevődik össze, emellett nagyban meghatározza a kiszállási távolság is. Az árat befolyásolja továbbá a felhasználásra kerülő anyag minősége és mennyisége, valamint az, hogy milyen módszereket kell alkalmazni az irtás során. Általánosságban elmondható, hogy egy patkányirtás 25-30 ezer forinttól indul, ha egy portáról, háztájról van szó, de több mint 100 ezer forint is lehet egy telephely esetében alkalmanként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?