Nagy lemaradásban a magyar gazdák: ebben a románok is előttünk járnak

Nagy lemaradásban a magyar gazdák: ebben a románok is előttünk járnak

agrarszektor.hu
Nem állunk jól Magyarországon, hiszen még a román és a lengyel gazdálkodók is előttünk járnak. Úgy látom, a lengyelek sokkal „robbanékonyabbak”, rárepülnek az innovációra - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián, Siófokon megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen. Szemléletváltásra van szükség a hazai agráriumban ahhoz, hogy a termelők hosszú távon is megfelelhessenek a modern gazdálkodási követelményeknek. A gazdálkodóknak szembesülniük kell azzal, hogy az üzleti-jövedelmezőségi szempontok mellett egyre nagyobb teret nyernek a fenntarthatósági, környezetvédelmi, állatjóléti és korszerű táplálkozási elvárások, amelyekhez a hazai agrárgazdasági szereplőknek is igazodniuk kell, ha piacon akarnak maradni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kökény Attila, a Nestlé LENS program talajmegújító tanácsadója előadásában kifejtette, hogy talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönözné a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet a nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett. A vállalat többek között 2025-re a kulcsfontosságú nyersanyagok ötödét, öt évvel később pedig már a felét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg. Fontos megjegyezni, hogy a regeneratív mezőgazdaságnak köszönhetően az élelmiszeripar nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró a környezetre, ugyanakkor hozzájárulhat teljes tájegységek megújulásához. A program a vállalatok, a gazdák és egyes régiók számára is előnyt jelenthet. A biodiverzitás összehangolása a mezőgazdasági tevékenységekkel kiemelt feladat.

Célunk, hogy hozzájáruljunk a talaj tápanyagkörforgásához, a gazdák megélhetésének és az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség javításához. A talaj, a vízgazdálkodás fókuszban van, minden milliméter csapadékot meg kell őrizni a talajban.

Kökény Attila
Kökény Attila

Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a kerekasztal-beszélgetés során elmondta, szerinte olyan, mintha a fenntarthatóság egy akadály lenne sok agráriumi szereplőnek. Vannak új, szigorúbb szabályok, de ezekre szükség van, a fenntartható termelés és a talajmegújítás pedig versenyképességi kérdés is.

Mezei Dávid, az MBH Bank agrár- és uniós kapcsolatok vezetője egy érdekes dolgot is megosztott, méghozzá a bio termékekkel kapcsolatban: jól megfigyelhető, hogy Németországban eddig töretlen volt az érdeklődés, nemrégiben azonban komolyan visszaesett a biotermékek iránti kereslet.

Mezei Dávid
Mezei Dávid

Berki Gyula, a B-Aranykorona Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a talajmegújító mezőgazdaság megkerülhetetlenné vált.

Aki tovább lát az orránál, tudja, hogy ezt meg kell lépnie. Tetszik, nem tetszik, ez lesz a jövő. A talaj versenyképességi és gazdasági kérdés is. A klímaváltozás elleni küzdelemben is segítségünkre lehet a talaj, amiből még pénzt is csinálhat a gazda.

Berki Gyula
Berki Gyula

A gazdának mit jelent fenntarthatónak lenni? Többek között azt, hogy folyamatosan tudjanak megfelelő mennyiségű és minőségű terményeket szállítani a feldolgozóknak. A piac jelenleg nem honorálja azt a prémiumot, hogy ha valami fenntartható forrásból származik. Azt látom, a jövőben nem az lesz a különbség, hogy ez egy, a másik két forint lesz, hanem az, hogy az kell, az pedig nem. Ez egy ellátás-biztonsági kérdés is.

- vélekedett Koszty Viktor (Agreena ApS Regional Representative Hungary). Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forráshoz juthatnak a termelők. A beszélgetés során a szén-dioxid-tanúsítványról is szó esett: azok a gazdálkodók, akik talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmaznak, csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, és kivonhatják a CO²-t a légkörből. Minden egyes tonna CO², amennyivel kevesebb termelődik vagy amennyit sikerül kivonni, egy szén-dioxid- tanúsítványnak felel meg. Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a fenntartható mezőgazdaságban a bankoknak és a banki hitelezésnek is nagy szerepe lehet:

Koszty Viktor
Koszty Viktor

 

A bankoknak erősen ajánlott a fenntarthatósági célokat hitelezni

- emelte ki Mezei Dávid.

Hőgyész Anna pedig felhívta a figyelmet arra, hogy nincs elég mennyiségű búza és kukorica a magyar beszállítóktól. Az ellátási láncnak ezt a részét nem tudják itt tartani. Ez a gazdáknak is veszteség és a bankoknak is, adott esetben a gyártóknak is. Fontos, hogy mindig legyen elegendő, jó termés ma is, jövőre is és 3 év múlva. 

Hőgyész Anna
Hőgyész Anna

Berki Gyula elmondása szerint a régi szakkönyvek és szakirodalmak sem állják ma már meg a helyüket minden esetben. 20-30-40 évvel ezelőtt ugyanis teljesen más körülmények voltak a mezőgazdaságban is, elég csak a technológiára gondolni.

Ami akkor jó volt, az ma már nem. Lovaskocsival hordtuk mi is a nagyobb tömegű cukorrépát. Ma már ilyen sincsen szinte sehol sem. A modern kori traktorok valóban jók és hasznosak, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy nagyon kevés gépkezelő van, aki megfelelően tudja ezeket a gépeket működtetni, használni.

Koszty Viktor kitért arra is, hogy nem állunk jól Magyarországon, hiszen még a román és a lengyel gazdálkodók is előttünk járnak. Mint mondta, az Agreena programjába 10-14-szer nagyobb területeket vontak be az ottani befektetők és gazdálkodók. Úgy látja, a lengyelek sokkal „robbanékonyabbak”, rárepülnek az innovációra.

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?