Ez durva: olyan dolog történt a világgal, amire eddig még sosem volt példa

Ez durva: olyan dolog történt a világgal, amire eddig még sosem volt példa

agrarszektor.hu
2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január az európai Copernicus Climate Change Service (C3S) adatbázis szerint. Az átlagos felszíni levegőhőmérséklete 13,14 °C volt, ami 0,70 °C-kal magasabb, mint az 1991-2020 közötti januári átlag, valamint 0,12 °C-kal haladta meg az előző rekordot, melyet 2020-ban állítottak fel. Ha pedig az iparosodás előtti időszakhoz (1850-1900) viszonyítunk, akkor az idei január 1,66°C-kal volt melegebb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez a rekord a folyamatosan emelkedő globális hőmérsékletek aggasztó trendjének részét képezi. Ugyanis az elmúlt nyolc hónap során minden egyes hónap rekordmelegnek bizonyult. Európa szerte a januári hőmérsékletek széles skálán mozogtak a skandináv országokban az átlag alattitól a kontinens déli részén átlag felettiig. Európán kívül többek között Kanada keleti részén, Afrika északnyugati részén, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában a hőmérsékletek jóval az átlag felett alakultak - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az El Niño jelenség gyengülése ellenére a tengerek hőmérséklete szokatlanul magas szinten maradt: a globális átlagos tengerfelszíni hőmérséklet (SST) januárban elérte a 20,97 °C-ot, ami új januári rekordot jelent, 0,26 °C-kal melegebb az előző legmelegebb januárnál, 2016-ban. A 2024 januárjának rekordhőmérsékletei nemcsak meghökkentő adatok, hanem komoly aggodalomra adnak okot. Ezek a számok jelzik, hogy a klímaváltozás hatásai egyre gyorsabban éreztetik hatásukat, és ezek a változások már most is érzékelhetőek világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?