Válságban a devecseri vörösiszap sújtotta gazdaságok

agrarszektor.hu
Nagy a bizonytalanság a vörösiszap-katasztrófa miatt kárt szenvedő mezőgazdasági vállalkozások kárenyhítése ügyében, a hiányzó pénz csőd közeli állapotot okoz a gazdaságokban - közölték az MTI-vel kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi gazdák egy szombati fórumon Somlóvásárhelyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egy hete közölte az MTI-vel: az Európai Unió hozzájárult, hogy a magyar állam kárenyhítést fizessen az iszapömléskor kárt szenvedő gazdálkodóknak. A közlemény szerint az engedély április 27-től hatályos, így azonnal megkezdődhetnek a szerződéskötések. Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra, csaknem 1,4 milliárd forint kárértékben.

A gazdák szerint felháborító, hogy a már kifizetett jövedelempótló támogatást - amelyet a 2010/11-es gazdálkodási évben bevezetett termelési tilalom miatt kaptak - most le akarják vonni a kárenyhítésükből.

Tornai Tamás szerint a brüsszeli engedély óta eltelt több mint egy hétben semmi nem történt, a bejelentett és jóváhagyott kárigények kifizetéséről semmilyen információt nem kaptak. A csaknem ezerhektáros területen gazdálkodó vállalkozó elmondta, hogy az iszapkatasztrófa óta eltelt másfél évben a térség termelői a földhasználat korlátozása miatt amellett, hogy jövedelemkiesést kellett elkönyvelniük, több támogatástól estek el. A VM közleményéből nem derül ki az sem, hogy mikor és milyen szervezet fog eljárni a károk rendezésének ügyében. Utalás olvasható benne arra vonatkozóan is, hogy a korábban kifizetett jövedelempótló támogatás összegét le akarják vonni a kifizetendő kárenyhítésből - tette hozzá. Mint megjegyezte, ez a támogatás még a jegybanki alapkamat szintjét sem éri el, nemhogy azoknak a hiteleknek a kamatát, amelyből ezt finanszírozniuk kellett. Véleménye szerint az agrártámogatásokat nem szabadna összevonni a vörösiszap miatt keletkezett károk megtérítésével.

Kises János gazda elmondta: a termelőknek 2010-ben jelentették be, hogy az állam megtéríti a mezőgazdasági terményekben keletkezett károkat. A be nem takarított terményekben keletkezett kára hetven hektáron 46,4 millió forint, a kárigények kifizetéséről nem tudnak semmit. Információi szerint az őstermelőket és a családi gazdaságokat kizárták kárenyhítésből. Tájékoztatása szerint többször írt levelet a VM-nek és a földek tisztítását végző Mecsekérc Zrt.-nek az elvégzett munka hiányosságairól: a földjén a 80 centiméter mélyen elhelyezett talajvízelvezető csövek a kármentesítési munkák során a felszínre kerültek, mert onnan 60-80 centiméternyi termőréteget távolítottak el.

Koleda Frigyes szerint 22 hektárnyi területén két hete fejezték be a mentesítési munkálatokat, akkor még mintegy hatszáz köbméternyi vörösiszap állt ott depózva. Márciusban értesítést kapott a kormányhivatal növényvédelmi igazgatóságától a művelési tilalom feloldásáról, de a tényleges munkálatok akkor a földjén nem fejeződtek be. A legnagyobb problémát most az jelenti, hogy a termelésből két év kiesett - tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?