Fellendülhet a földpiac forgalma a következő két évben

agrarszektor.hu
A szakmai szabályozás keveset nyomott a latba, amikor elkészítették az új földtörvénytervezetet. Ez a szabályozás nagyon politikai élű, ami ha életbe lépne, még a kisbirtokosokat is megijeszthetné. Ha valóban nem változik a tervezet a következő két évben a hatályba lépésig, akkor ez idő alatt fellendülhet a földpiac forgalma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány július 12-én benyújtotta az Országgyűlés elé az új földtörvény (hivatalos nevén a Mező-és erdőgazdasági földek fogalmáról szóló törvény) tervezetét. Cikksorozatunkban a mezőgazdasági szektor meghatározó szereplői mondják el véleményüket az új törvénytervezetről.

Az új földtörvénytervezetet elolvasva elég nyilvánvaló, hogy nem a szakmai szabályozás volt az elsődleges, hanem a politikai marketing, mondta az agrarszektor.hu-nak egy földpiaci szakértő, aki azért kérte neve elhallgatását, mert az intézmény, ahol dolgozik, ahol nem szeretné, hogy nyilatkozzon..

"Legelőször is azt a kérdést kell feltenni az új tervezettel kapcsolatban, hogy miért pont két évvel a hatályba lépés - 2014. május 1. - előtt nyújtották be a tervezetet? A tervezet megszületése előtt nem sokkal kaptak meg a szektor képviselői egy vitaanyagot, ráadásul nagyon sok lényeges pont ki sincs fejtve, mert azokat majd a konkrét rendeletek szabályozzák. Azt kell tehát látni, hogy ez a földtörvénytervezet egy politikai húzás az ellenzéki pártoknak. A radikális jobboldal maximum elismerően bólogathat a tervezetben megfogalmazott olyan célkitűzésekre, hogy megvédik a magyar földet a spekulánsoktól és a külföldiektől, illetve, hogy a kisbirtokosok végre előnyhöz jutnak." - mondta a földpiaci szakértő.

Politikai lapterítés

A politikai lapterítés után - amelynek a célja az lehetett, hogy ne erősödjön a Jobbik - pedig a bal oldal alapból nem tud megszólalni, hiszen ők csak azt mondhatnák, hogy az egészet el kell vetni - de azzal hatalmas támadási felületet adnának, tette hozzá a szakértő.

A földpiaci szakértő szerint az is teljesen nyilvánvaló, hogy a tervezet nem a jelenlegi szakmai helyzetből indul ki, és nem a részérdekeket próbálja meg összeegyeztetni, hogy abból egy szakmai konszenzuson alapuló törvény szülessen. A tervezet célja a szélsőjobboldal elhallgattatásán kívül még az lehet, hogy teszteljék a reakciókat, tovább azt is nagyon jól megmutatja, hogy az elmúlt 20 évben egyetlen kormány sem mert érdemi beavatkozást tenni a földügyekben. 

Nehéz az érvelés

"Mi az ilyen tervezetet politikai típusú szabályozásnak hívjuk, amiről a törvényhozók tudják, hogy igazából gazdasági kárt nem okoz. Az ellenzőket le lehet söpörni azzal, hogy nemzetellenesek, mert nem tetszik nekik, hogy a magyar kisbirtokosokat akarják előnyhöz juttatni. A MOSZ ugyan egy részletes elemzésben megfogalmazta a törvénytervezet neuralgikus pontjait, de egyrészt ők nem jogosultak arra, hogy általános ágazatkritikát fogalmazzanak meg ilyen ügyekben, másrészt a szakmai érvek nehezen mennek át a köztudatba."

"A nagyvállalkozókat igazából nem érdekli, mert azoknak évtizedes földbérleti szerződései vannak, amik jóval 2014 után járnak le, illetve majd még az elkövetkezendő 2 évben gyorsan meghosszabbítják őket, még mielőtt életbe lépne az új földtörvény. Vagy megpróbálnak földet vásárolni még 2014 előtt, amire azonban keveseknek van pénze, hiszen 1 millió forint/hektár alatt nem lehet manapság jó és nagy földhöz jutni." - mondta a szakértő.

Még a kisbirtokos is megrettenhet

A kistulajdonosok is megrettenhetnek - még akkor is, ha politikai szempontból valószínűleg örülnek - hogy a hatályba lépés után majd maximum pár helyi gazda jelentkezik az eladó földjére, ezért ezek a kisbirtokosok a következő két évben mind a piacra jöhetnek, hogy még a hatályba lépés előtt eladják a földjeiket, amíg nem csak helyi kisbirtokosok lehetnek az egyetlen potenciális vevők. A jelenlegi 2 millió tulajdonosból viszont nagyjából 1 százalék az, akiknek 50-100 hektár fölötti földje van, így a maradék 99 százalék elképzelhető, hogy mind a piacra jönne hirtelen.

"Vagyis a következő 2 évben fellendülhet a földpiac kínálati szempontból, de azt is elképzelhető, hogy mivel politikai gumicsontról van szó, szeptemberben már egy teljesen más földtörvénytervezet lesz az országggyűlés előtt, ami már nem is lesz ennyire irracionális." - mondta a földpiaci szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?