Társadalmi katasztrófával fenyeget az elhibázott földosztás

Agrárszektor
Pár hektáros, elszórt területekkel szúrják ki a kis- és középtermelők szemét, miközben óriási földekre teszi rá a kezét a nagytőke - mondta el Ángyán József fideszes képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár az Ökopolisz Alapítvány nyílt fórumán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elkerülhetetlenné válik a vidék csődje Ángyán József szerint, amennyiben nem vizsgálják felül a földbérleti pályázatokat, illetve nem módosítanak a jelenlegi feltételeken és az elbírálás mikéntjén. Példaértékűnek nevezte a francia gyakorlatot, mely 250 hektárban maximalizálja az egy kézben lévő földek területét. Elmondása szerint Magyarországon 1200 hektárig még kérdés sem merül fel, ezen felül pedig a bérelt területeket nem számítanak bele ebbe a korlátba. "A csillagos ég a határ. Irányváltás nélkül a dél-amerikai utat járja majd be Magyarország, ahol 10 ezer hektáros egybefüggő területeken termelő, nagy tőkés társaságok diktálnak."

Tart amíg tart
Ángyán József Népszabadságnak adott interjúja alapján nem tervezi abbahagyni a visszás földpályázatok vizsgálatát. Jelenleg három megye adatainak feldolgozásával végzett, Fejér, Borsod és Baranya után most Győr-Moson-Sopron a következő a sorban. Ángyán szerint az eddigi eredmények is elképesztők, a három vizsgált megyében kiosztott földek 80 százalékát 25-nél is kevesebb nagy érdekeltség kapta, a maradék 20 százalékon osztozhattak a helyi gazdálkodók.

A fideszes képviselő még bízik párttársai meggyőzésében, bár érzi, hogy egyre fagyosabbá válik körülötte a levegő. Úgy látja a kizárás veszélye a nagy politikai kockázat miatt nem fenyegeti, de a "kilövési engedélyt" már megadták rá, legalábbis az elmúlt hetek sajtótámadásai erre engednek következtetni.

Az egykori államtitkár leginkább azt sérelmezi, hogy a választások előtt egész másról szólt a jelenlegi kormány programja. Érzése szerint ennél még a szocialisták programja is korrektebb volt, hiszen ők nem is hirdették soha a kisközösségek, kistermelők helyzetének jobbá tételét. "Nem csak a tisztességünk forog kockán, de a közjó szempontjából is katasztrofális eredményei lehetnek a tőkés spekulánsok kiszolgálásának. A helyi közösségek tönkre fognak menni, a munkalehetőségek sorra szűnnek majd meg." - fogalmazott Ángyán József. A probléma illusztrálása érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy akár egy nagy társaság is többmilliárdos támogatásokat nyer el éves szinten, gyakran külföldi alapanyagokból dolgozik, és offshore cégek segítségével a korrekt adófizetés alól is mentesíti magát amennyire csak lehet.

"Ezekkel a folyamatokkal szembe kell fordulni." - figyelmeztetett az egyelőre még fideszes képviselő, aki továbbra is képviselőtársai meggyőzésében bízik. Ángyán József szerint eleve rossz a mezőgazdasághoz való hozzáállás, be kell látni, hogy az élelmezés megoldása nemzetbiztonsági kategória. Nem a szabad tőkeáramlásról szól, hanem a túlélésről. "A tőke egyetlen tényezőt tart szem előtt: a tőkét." - tette hozzá Ángyán, aki szerint a nagy gazdaságok nem forgatják vissza a támogatásokat, nem építik a közösséget, a nagyüzemi termelés bérmunkások foglalkoztatása által töredékére csökkenti a föld eltartó erejét, így alacsonyabb foglalkoztatottságot, egyre növekvő munkanélküliséget, végül a vidéki közösségek széthullását eredményezik.

A volt államtitkár szerint azonban még nem késő, hozzávetőlegesen még 400 ezer hektár vár szétosztásra, azonban mindenképp cselekedni kell. Felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy a kis családi gazdaságok önmagukban még csak jó kezdetet jelentenek, de nem megoldás. A stabilitás, versenyképesség érdekében kulcsfontosságú a köztük lévő együttműködés fokozása, a szövetkezetek létrehozása, akár a franciaországi példát alapul véve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?