Módosítást kérnek a civilek

agrarszektor.hu
A földtörvény javaslat módosítását kéri 71 civil szervezet. Az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint ugyanis a tervezet rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindez ütközik a fenntarthatóság alaptörvényben is rögzített elveivel és a kormány által elfogadott vidékstratégiával - írják a civilek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

A CSEMETE Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért által kezdeményezett állásfoglalás szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat jelenlegi formájában nem elfogadható. A szervezetek szerint a javaslat a jelenleg hatályos földtörvényhez hasonlóan korlátlan üzemméret elérését tenné lehetővé a nagyüzemeknek, és előjogokat biztosítana a nagybirtokoknak. Olyan intézményrendszer kialakítását tartják szükségesnek, amely előnyt biztosít a fenntartható módon gazdálkodó kis- és közepes méretű gazdaságoknak a földvásárlásnál és a haszonbérletnél. A közlemény szerint a tulajdon és a bérlet nagyságát a művelési ág és a föld termőképességének megfelelően szükséges szabályozni, tekintettel a településeken rendelkezésére álló földterület mennyiségére is, emellett biztosítani kell az érintett közösségek valódi beleszólását a földszerzésbe.

A civilek szerint a földtörvény tervezett szabályai nem biztosítják valamennyi fajta zsebszerződés felszámolását. Ha nem lesz erős törvény és hatékony kormányzati fellépés a következő másfél évben, 2014-től akár egymillió hektár termőföld feletti rendelkezés veszhet el - írják. A szervezetek szerint a törvény elfogadását nem szabad elsietni, 2014. május 1-jéig bőven van idő a felmerült kérdések érdemi társadalmi vitájára és a vidékstratégiával összhangban lévő törvény elfogadására. A civilek ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket és a kormányt, hogy dolgozzák át a beterjesztett földjogi szabályozást.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?