Újra egyeztetne a szaktárcával a földtörvény tervezetéről a Tej Terméktanács

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra kéri a vidékfejlesztési tárcát, hogy újra egyeztessen a készülő földtörvényről a szakmaközi szervezettel, mivel a terméktanács aggályosnak tartja a törvénytervezet jelenleg ismert változatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénytervezetről a szakmaközi szervezet elnöksége legutóbbi - múlt heti - ülésén fogalmazta meg véleményét. A testület megállapította: a törvénytervezet jelenlegi formájában tovább fokozza a piaci árváltozás miatt, a támogatási rendszer és a 2015-ös tejkvóta-kivezetés kapcsán egyébként is már meglévő ágazati bizonytalanságot.

Az elnökség leszögezi: nincs alternatívája az üzemi takarmánytermő területen megtermelt tömeg- és szálastakarmányok előállításának. Ezért a szakmaközi szervezet vezetősége fontosnak tartja, hogy olyan új földtörvény kerüljön elfogadásra, amely a jelenleg működő tejtermelő gazdaságok takarmányszükségletének kielégítését nem korlátozza. Az elnökség a törvénytervezet várható hatását a gyengébb tőkeellátottságú kis- és közepes tejtermelők, illetve a magángazdaságok esetében szintén kedvezőtlennek tartja, mivel az a meglévő termelési kapacitások leépülésével járhat, ami a szervezet feltételezése szerint nem célja a döntéshozónak.

A Tej Terméktanács a bizonytalanság megszüntetése érdekében javasolja, hogy az Országgyűlés a most ismert törvénytervezet olyan módosított változatát fogadja el, amely igazodik az ágazathoz. A szakmaközi szervezet javasolja továbbá, hogy a birtokmaximum-számításnál ne vegyék figyelembe az állattenyésztési céllal takarmánytermő területként hasznosított területet. A birtokmaximumot pedig az egy életviteli és gazdasági közösséget alkotó egyenes ági rokonok viszonylatában határozzák meg. Emellett a terméktanácsnál fontosnak tartják, hogy a törvényjavaslat a tejtermelő magángazdaságok és a pályakezdő fiatal gazdálkodók fejlődését lehetővé tevő előírásokat tartalmazzon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?