Óriási családi gazdaságok alakulhatnak az új javaslat értelmében

agrarszektor.hu
Viszonylag egyszerűen kibővíthetővé válnak a családi gazdaságok, amennyiben elfogadja a parlament a földtörvény többek között Jakab István Magosz-elnök által beterjesztett módosító javaslatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A javaslat értelmében amennyiben a család egy tagja önálló gazdálkodásba kezd, úgy kiterjesztheti a családra vonatkozó birtokmaximumot. Egy egyszerű példán szemléltetve amennyiben egy termelő fia megházasodik, úgy új, gazdaságilag önálló család jön létre, melyben újföldszerzésre lesz jogosult mind a férj, mind a feleség, sőt az apósuk és az anyósuk is, egyenként 300-300 hektárra. "Egy közepes méretű családból jog szerint akár három családi gazdaság is alakulhat, amelyek mind az adózásban, mind a támogatásokban, és egyéb téren is előnyöket élveznek más gazdálkodási formákkal szemben" - mondta el a VIlággazdaságnak aggályait a javaslattal kapcsolatban Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Ugyancsak a lapnak nyilatkozva fejtette ki ellenérzéseit Raskó György agrárközgazdász is: "Rendkívül ellenszenvesnek és visszatetszőnek tartom a javaslatot, hiszen ennek révén egy egész rokonság gyűjthet össze akár ezer hektárnál is több földet, és gazdálkodhat azon anélkül, hogy állatot tartana, vagy alkalmazottakat foglalkoztatna, míg a gazdálkodó társaságok ezt nem tehetik meg. Ez a javaslat a nagyobb gazdaságoknak kedvez, amelyek jellemzően nem veszik ki kellően a részüket a foglalkoztatásból és a közteherviselésből, valamint döntően csak növénytermesztéssel foglalkoznak, állattartással nem."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?