Raskó György az új földforgalmi törvényről - Interjú

agrarszektor.hu
Az új földtörvény az agrárszektor jelentős teljesítménykiesését eredményezheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új földforgalmi törvény hatályba lépését követően valószínűleg 4-5 éves időtávlatban nem fejt ki jelentős változást a mezőgazdasági termelésre és az üzemszerkezetre, mivel a gazdasági társaságok átlag 10-15 évre meghosszabbították földbérleteiket - beszélt az új földforgalmi törvény hatásairól a Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Raskó György agrárközgazdász.

Amíg ezek a szerződések érvényben vannak, ezek a területek megmaradnak ennek vállalkozói körnek, viszont a meg nem hosszabbított, a következő években lejáró földterületek (ezek nagysága 200-300 ezer hektárra becsülhető) valószínűleg a gazdasági társaságoktól egyéni vállalkozók művelésébe kerülnek majd át. "Egy évtizedes távlatban viszont - amikor tömegével járnak majd le a földbérleti szerződések - az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozók helyzete a tömegtakarmány-termelés oldaláról rendkívüli módon megnehezül, és akkor előállhat egy olyan probléma, hogy az állattenyésztés és az állatállomány jelentősen csökken Magyarországon" - fejtette ki Raskó.

Az agrárközgazdász arról is beszélt, hogy a teljesítménykiesés, amit a magyar mezőgazdaság az elmúlt 20 évben "negatívan produkált", értékben 4 milliárd euróra, azaz 1200 milliárd forintra rúg. A teljesítménykiesés nagy része az állati termékekhez kapcsolható, a tejtermelés és a sertéshús előállítás esett vissza jelentős mértékben. A sertéslétszám a harmadára csökkent, a szarvasmarha-állomány pedig a 40%-ára esett vissza. Amennyiben a földtörvény még további tömegtakarmány-területeket vesz el az állattenyésztőktől, valószínűleg ez a teljesítménykiesés növekedni fog- véli a szakember.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?