Így osztogatták szét Gyurcsányék a magyar földeket

agrarszektor.hu
Csak be kellett sétálni a minisztériumba. És ma?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző kormányok idején egyesek mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján jutottak hatalmas állami területekhez - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Ennek azonban vége, mert a most zárult "Földet a gazdáknak" programmal a helyben lakó, állattartást vállaló földművesek kaptak földeket. Kifogások persze vannak, de a VM minden bírálatra kielégítően válaszolt.

A Gyurcsány-kormányok alatt egyesek ahhoz voltak szokva, hogy besétálnak a minisztériumba és mindenféle pályáztatás nélkül, egyedi bérleti díjak alapján, hatalmas földterületek használati jogát szerzik meg - fogalmazott Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár a "Földet a gazdáknak" program értékelésekor az MTI tudósítása szerint. A programmal mintegy 250 ezer hektár állami területet osztottak újra, vagyis adtak bérbe másoknak az eddigi földhasználók helyett.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a programot egyedülállónak nevezte, és újra megerősítette, hogy a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Ugyan voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám a miniszter szerint minden kérdésre választ adtak.

A második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát, és Magyarország történetében nem volt még ilyen léptékű program - állította Bitay Márton. Szerinte soha, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartást vállaló földműveseket.

Valójában most fog kiderülni, hogy mekkora lehetőséget teremtett a Kormány a gazdák számára, mekkora agrárgazdasági szerkezetátalakítást jelent a Földet a gazdáknak program - hangzott el a program zárásakor megtartott tájékoztatón. A kormány arra törekedett, hogy a nagyüzemek arányát visszaszorítsa, az általuk használt állami földek méretét csökkentse. Erre utal az is, hogy míg 2010 előtt mindössze 600 bérlő gazdálkodott nemzeti tulajdonú birtoktesteken, a második Orbán-kormány 6000-re növelte ezt a számot. Így egyre több vidéki családnak adott lehetőséget a biztos megélhetésre - hangoztatta Bitay Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?