Nem Simicskára céloztak, mégis bántották Orbánék

agrarszektor.hu
Nem kifejezetten Simicska Lajos nagyvállalkozó ellen irányult vélhetően az a lépés, amellyel az agrártárcához tartozó nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tavaly nem hosszabbította meg egyes Simicska-agrárcégek lejárt ideiglenes állami földbérleti szerződéseit. A minisztérium általánosságban döntött úgy, hogy az elmúlt év október 15-től megszünteti a sokáig alkalmazott, legfeljebb egy évre szóló megbízásos szerződéseket, amelyeket a földalap évről-évre pályáztatás nélkül kötött meg. Gondot éppen az okozhatott, hogy a tárca több táblában kényszerből mégis fenntartotta az egyéves szerződéseket és ezzel egyes vélemények szerint maga is jogszabálysértéseket követhetett el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez lehet, hogy egy embernek rossz, de a többieknek jó - szögezte le Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azzal kapcsolatban, hogy az NFA tavaly nem hosszabbította meg Simicska Lajos egyes agrárcégeinek lejárt állami földbérleteit. Korábban a Blikk írt arról, hogy a Simicska-érdekeltségű agrártársaságok az elmúlt évben 1440 hektár állami földtől estek el. Olyan területekről van szó, amelyeket az NFA eddig évről-évre ideiglenes - legfeljebb egy évre szóló - megbízási szerződésekkel hasznosított, és bérleti idejük legkésőbb tavaly október 15-én lejárt.

A Blikk a Simicska-cégek földvesztését összefüggésbe hozta azzal, hogy a nagyvállalkozó a tavalyi országgyűlési választások után "összerúgta a port" Orbán Viktor kormányfővel. Amíg ugyanis jóban voltak, a lap szerint a szerződéseket minden évben pályázat nélkül meghosszabbították, míg az elmúlt évi összeveszés után a Simicska-cégek elestek az egyéves megbízási megállapodásokkal használt, lejárt bérleti idejű területektől.

Nem valószínű azonban, hogy az állami földek elvonásával a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve az NFA kifejezetten Simicska-ellenes intézkedést hozott. Korábbi nyilatkozatok szerint ugyanis a tárca általános értelemben döntött úgy, hogy tavaly október 15-től megszünteti a pályáztatás nélküli megbízásos szerződéses gyakorlatot, amely miatt a kormányt számos politikai támadás érte. Úgy tűnik, e "változtatási hullámba estek bele" a Simicska-cégek is, amelyeknél azonban így is maradt elegendő művelt terület. A K-Monitor összesítései szerint tavaly összesen 24 768 hektárra kaptak területalapú uniós agrártámogatásokat, vagyis együttesen ekkora területet használtak, amelyek között állami és piacon bérelt földek egyaránt lehettek.

Az FM a tavalyi változtatások részeként úgy határozott, hogy a "földet a gazdáknak" programba csoportosítja át azokat a három hektárnál nagyobb állami területeket, amelyekre az NFA eddig legfeljebb egyéves megbízási szerződéseket kötött. Arról is döntés született, hogy az így felszabaduló földekre hosszú távú - húsz évre szóló - új pályázatokat írnak ki lehetőleg 30-40 hektáros méretben kis- és közepes gazdaságoknak, míg a három hektárnál kisebb területeket pályáztatás nélkül eladják, ha azokra érdemi vevők jelentkeznek be.

Az NFA korábban 30-35 ezer hektárt hasznosított egyéves megbízási szerződésekkel, így a földet a gazdáknak programba elvileg ekkora területet vonhatott volna be. Egyes esetekben azonban a tárca kivételt tett, és mégis fenntartotta a megbízásos jogviszonyt. Ilyen volt, ha az NFA-s területekre állami szervezetek tartottak igényt, vagy a földek per tárgyát képezték. A megbízásos szerződések megmaradtak az úgynevezett osztatlan tulajdonban lévő táblák egy részében is, mert a hosszú távú hasznosítás helyenként nehézségekbe ütközött a sok tulajdonos miatt.

A földalapkezelőnek egyébként megvolt a jogszerű lehetősége arra, hogy az egyéves megbízási szerződéseket pályáztatás nélkül kösse meg. Szintén törvényi felhatalmazás teszi lehetővé, hogy a három hektár alatti állami földek értékesítéséhez ne kelljen pályázatokat kiírni. Az agrárszektor.hu-nak nyilatkozó jogi szakértők aggályosnak tartották viszont azt a gyakorlatot, ahogy az NFA egyes osztatlan táblákban a megbízásos szerződéseket tavaly újra megkötötte. Gazdálkodói jelzések szerint ugyanis több esetben hiányzott az összes tulajdonos jóváhagyásán alapuló használati megosztás, illetve a földhasználatról szóló, úgynevezett egységes okiratba foglalt szerződés, amelynek meglétét a megfelelő hasznosításhoz törvény írja elő. A tárca ugyanakkor cáfolta a vádakat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06