Visszadobták a földtörvényt - Alkotmányellenes a módosítás

agrarszektor.hu
Alkotmányellenesnek minősítette az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokra vonatkozó módosítását az Alkotmánybíróság (Ab). A testület határozata szerint az április végén elfogadott törvénymódosítás ebben a formában nem hirdethető ki, mivel alaptörvény-ellenes elemeket tartalmaz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása - jelentette ki az Ab hétfői nyilvános határozat hirdetésén. Az országgyűlés április végén fogadta el a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnök viszont nem hirdette ki akkor átalakított törvényt, hanem az AB-hoz fordult normakontrollért. A módosítást ugyanis alaptörvény-ellenesnek vélte, amellyel sérti a természetvédelem korábban elért szintjét is.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 

Az Ab szerint alkotmányellenes a törvény kétharmados többségét igénylő részének feles többségű elfogadása, valamint az is, hogy nem a Nemzeti Park Igazgatóságok kezelnék egyes védett természeti területeknél a természetvédelmi célú vagyonkezelést, hanem az Nemzeti Földalap gyakorolná ezeket a feladatokat. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?