Ezt hozta az új törvény - Kettészakadt a magyar földpiac

agrarszektor.hu
Két részre osztotta az új földforgalmi törvény az elmúlt év termőföld-piaci forgalmát. A törvény tavaly májusi hatályba lépése előtt, az elsősorban szakmai befektetők és gazdálkodók előre hozott vásárlásai miatt rendkívül élénk volt a földpiac. Az új jogszabály azonban az év későbbi, nagyobb részében új helyzetet teremtett. Míg az országos termőföld-átlagár 12 százalékkal nőtt, az adásvételek száma egyharmadával, az eladott földterület összmérete pedig 20 százalékkal zsugorodott - áll a legfrissebb OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép elemzésben. Új rekordként például a Békés megyei átlagár tavaly átlépte az egymillió forintot hektáronként. A várakozások szerint azonban a termőföld-árak évtizedes növekedési üteme idén sem szakad meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2014-es ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép szerint az új földforgalmi törvény két részre osztotta a tavalyi év termőföld-piacát. A törvény tavaly május óta hatályos, előtte elsősorban szakmai befektetők és gazdák vásárlásai miatt a földpiac élénknek bizonyult.

Az új jogszabály azonban az év fennmaradó részében új helyzetet teremtett, mivel hatására csak a Magyarországon nyilvántartásba vett, szakirányú képzettséggel rendelkező, vagy legalább három éve gazdálkodó belföldi természetes személyek élhetnek a vásárlás jogával az egy hektárnál nagyobb termőföldeknél. A felvásárlók köre ugyanakkor ki is bővült, mivel az uniós országok "földművesei" is lehetőséget kaptak a földvásárlásra. Reálisan nézve viszont a változás összességében szűkítette a piaci lehetőségeket - jelentette ki Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának értékesítési vezetője.

A területi ár- és forgalomelemzés módszertana
Az adatok kizárólag a megvalósult piaci termőföld-tranzakciókon alapulnak. Forrásuk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megvásárolt adatbázis, míg az elemzés területi alapját a megyék, valamint - Budapest nélkül - a 175 vidéki járás képezte. A NAV-adatbázist úgy tették feldolgozhatóvá, hogy több lépcsőben - területi limiteket alkotva, illetve tapasztalati úton - kiszűrték a hibásan, vagy hiányosan rögzített tranzakciókat. A termőföld-piaci folyamatokat az ötféle fő művelési ág (szántó, erdő-fásított terület, gyep-rét-legelő, kert-gyümölcsös és szőlő) szerint külön, és ezen belül is méretkategóriákra bontották. A mezőgazdaságilag művelt területhez sorolt nádas és halastó kategóriákkal - azok csekély összterülete miatt - az elemzés nem foglalkozik.

A szakember szerint a vevőkört tovább szűrő feltétel, hogy a vevő a föld használatát másnak nem engedheti át, azt maga használja, valamint bérbe adott föld megvétele esetén a fennálló földhasználati jogviszony időtartamát nem hosszabbíthatja meg. Szabó István felhívta a figyelmet arra is, hogy a földszerzést engedélyező eljárások indulása sem volt zökkenőmentes, ez pedig jelentősen növelte az adásvételek engedélyezésének átfutási idejét. A tavaly megszületett döntések több mint egyharmada negatív volt - az engedélyező hatóság elutasította vagy megtagadta - alaki (nem megfelelő példányszámú szerződések, nyilatkozatok hiánya), tartalmi (nem valós elővásárlási jogcím, birtokmaximum túllépése) hibák miatt. A szűkülő lehetőségek miatt viszont az árak az év első részéhez képest is tovább nőttek.

Tavaly 779 ezer forint/hektárra nőtt az eladott termőföldek átlagos hektárára. Ez a 2013-as 695 ezer forint/hektár árhoz viszonyítva 12 százalékos növekedést jelent. Az árváltozást vizsgálva megállapítható, hogy minden megyében emelkedtek az átlagárak. Ez a növekedés két megyében (Vas és Veszprém) 20 százalék feletti, míg a legkisebb arányban - 0,5 százalékkal - Hajdú-Bihar megyében emelkedtek az árak.

Az összes, 2014-ben eladott termőföldre vonatkozó átlagár számításánál járásonként súlyozták az egyes művelési ágak átlagárát az eladott területtel (az eredményeket az első térkép tartalmazza). Az átlagárakat vizsgálva Békés megye 2013-ban még a harmadik, tavaly viszont már a legdrágább volt, megyei szinten először átlépve a millió forint/hektáros limitet. A hagyományosan legjobb talajminőségű megyét Fejér és Győr-Moson-Sopron követik alig egymillió forint alatti átlagokkal. A legolcsóbbak pedig továbbra is az észak-magyarországi megyék (például Nógrád mindössze 428 ezer forint/hektár árral).

A termőföld-árak emelkedő üteme lényegében töretlen. Békés mellett még Vas, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye emelhető ki, ahol 2011 óta kiugró, 50 százalékot is meghaladó az áremelkedés üteme. Az elmúlt egy évre szűkítve, a legjobban, 25, illetve 26 százalékkal Veszprém és Vas megyékben nőtt az átlagos termőföld hektárár. Vasban ennek fő oka az osztrák kereslet lehet, míg Veszprémben pont a legjobban dráguló szántó és szőlőterületekből nőtt a forgalom tavaly - emelte ki Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.


1.térkép

Míg megyei szinten az ezt megelőző évhez viszonyítva nagyobb, 2,4-szeres volt tavaly az árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 428 ezer forint/hektár) és legdrágább (Békés, 1 026 ezer forint/hektár) területi egység között, a járások esetében ez már több mint hatszorosra nőtt (például az ózdi: 267 ezer forint/hektár, míg a Szentendrei: 1,61 millió forint/hektár). A tíz legolcsóbb járás közül négy Borsod-Abaúj-Zemplén, három Nógrád, kettő pedig Heves megyei, így összesen kilenc található az észak-magyarországi régióban. Ugyanakkor a tíz legdrágább járás közül öt Pest megyei. A legdrágább földterületek elsősorban a legjobb talajminőségű térségeket (Alföld, Mezőföld, Kisalföld) érintik, illetve az autópályák és nagyvárosok közelsége jelent látványos árfelhajtó tényezőt. Az országos 779 ezer forintos átlagos hektárárat legjobban a Sümegi járás közelíti meg. 

Művelési áganként tavaly így alakultak az átlagárak: szántó 851 ezer forint/hektár, erdő-fásított 572 ezer forint/hektár, gyep- rét-legelő 361 ezer forint/hektár, kert-gyümölcsös 1,2 millió forint/hektár, szőlő 1,65 millió forint/hektár. A termőföld-árakat évek óta monitorozó OTP Jelzálogbank szerint négy év alatt legnagyobb mértékben - 44százalékkal - a szántóföldi átlagár nőtt, míg legkevésbé - mindössze 13 százalékkal - a kert-gyümölcsös kategória drágult. A lakóingatlanokkal ellentétben tehát a válság alatt is folyamatosan jó befektetési lehetőség volt a termőföld-vásárlás.


A termőföld-piac viszont az év közben hatályba lépett új földtörvény miatt látványosan szűkült 2014-ben. A 2013-as minimális bővülés után tavaly az adásvételek száma - mintegy 35 százalékkal - 80 ezerre csökkent. A tranzakciószám minden - magas bázisról induló, vagy korábban jelentős élénkülést elkönyvelő - megyében (Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Nógrád, Csongrád és Baranya) több mint 40 százalékkal esett vissza. A másik véglet Heves megye, ahol csupán kilenc százalékos volt a piacszűkülés.


A forgalmat - az adásvételekben érintett teljes földterület mérete alapján - vizsgálva 20 százalékos volt a visszaesés 2014-ben, ugyanakkor ez a mutató tavaly öt megyében (Heves, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén) nőtt. 40 százalékot meghaladó csökkenés pedig három Győr-Moson-Sopron, Baranya és Csongrád - megyékben mutatható ki (ezt szemlélteti a 2. térkép). Amennyiben összehasonlítjuk az értékesített földterületek méretét az adásvételek számának változásával, azt látjuk, hogy 2013-hoz képest tavaly átlagosan nagyobb földterületek kerültek értékesítésre. Ennek oka az lehet, hogy ezek megszerzésénél érdemesebb belevágni a szigorúbb adásvételi folyamatba - emelte ki Valkó Dávid.


2.térkép

Tavaly 100,5 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétellel, amelyet a 80-100 ezer hektárra becsült örökléses tranzakcióval kiegészítve, éves szinten mintegy 180-200 ezer hektáros összforgalmat kapunk. A 7,28 millió hektár művelt területhez képest a 100,5 ezer hektár forgalom azt jelenti, hogy a termőföld-piac országos forgási sebessége (állományarányos forgalma) a 2013-as 1,7 százalékról tavaly 1,38 százalékra csökkent.

Az idei évben érdemi előrelépést nem várható a vásárláshoz kapcsolódó eljárások átfutási idejének gyorsításában, de van esély az eljárás gyakorlatának egységesítésére. Előzetes adatok szerint a termőföldön elérhető termelési és támogatási jövedelem, valamint a nemzetközi összehasonlítás alapján a termőföld-árak évtizedes növekedési üteme 2015-ben sem szakad meg - tette hozzá Szabó István.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?