Megvan, ki az a külföldi, aki megvette Simicska földjeit

agrarszektor.hu
Az osztrák állampolgár Paul Meixner, illetve családja szerezte meg azt a 88 hektáros állami földterületet, amelyet a Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Mezort-csoport használ, de a napokban elárvereztetett a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A Meixner család annak ellenére is 167 millió forintot fizetett a területért, hogy várhatóan csak 2051-ben veheti azt birtokba, mivel a jelenleg érvényes haszonbérleti szerződés akkor jár le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megtalálta a Népszabadság azt a külföldi agrárgazdálkodót, aki a napokban nyolcvannyolc hektár állami földet vásárolt a győri árverésen a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében - közölte az index. A Rajka környékén gazdálkodó Meixner család azt a földet szerezte meg, amelyet a Simicska Lajos érdekeltségébe, a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel 2051-ig az államtól.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A most megvett 88 hektárra Meixnerék egyedül licitáltak, és 167 millió forintos kikiáltási áron jutottak a földhöz. Külföldiként azért vehettek részt az állami liciten, mert életvitelszerűen itt élnek, így megfelelnek a hazai földműves státus kritériumainak.

A Meixner-tanya közigazgatási szempontból Rajkához, Levélhez és Hegyeshalomhoz tartozik, a család földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Háromezer marhát tartanak, a földeken az állatok eleségét termelik meg, főleg gabonát, kukoricát. Paul Meixner egyébként a mostani birtokától három kilométerre született, 1945-ben elvették a földjüket, a rokonság egy részét kitelepítették, ő és családja Ausztriában nőtt fel, de felesége magyar.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06