Odavágott az Alkotmánybíróság Orbánéknak

agrarszektor.hu
Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) az állami földértékesítésekről szóló kormányhatározat azon pontját, amely az eladásokból származó bevétel felhasználásáról szól. Az igazi nagy "csontot" - a külföldieket kizáró rendelkezéseket - azonban a kormány már korábban törölte a szabályozásból, így azt más pontokon nem találta törvény-, vagy alkotmányellenesnek az Ab. Az ügyben korábban ellenzéki képviselők fordultak a testülethez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Alkotmánybíróság most az állami földek értékesítéséről szóló, ősszel megjelent kormányhatározatot és kormányrendeletet vizsgálta. Az ügyben korábban 52 ellenzéki képviselő fordult a taláros testülethez.

Az Ab ellentétesnek találta a törvényben megállapított felhasználási célokkal a kormányhatározat azon pontját, amely a földértékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szól, ezért ezt a passzust megsemmisítette. Egyben megállapította, hogy a bevételek felhasználásáról a kormány nem rendelkezhet határozatban, mert az alaptörvény a nemzeti vagyon átruházását csak törvényben meghatározott célból teszi lehetővé. Az állami földek eladásából több százmilliárdos bevételt vár a kabinet.

Az Alkotmánybíróság szerint azért is ellentétes a kormányhatározat vizsgált pontja a törvénnyel, mert a kormányhatározatban szereplő, "Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására" vonatkozó fordulat tágabb felhasználási kört határoz meg, mint amelyet a törvényi szinten meghatározott földvásárlási és földbirtok-politikai célok lehetővé tesznek. Más pontokon ugyanakkor nem találta kifogásolhatónak a földértékesítésről szóló szabályozást az Ab.

A kormány a további alkotmánybírósági aggályokat megelőzte azzal, hogy menetközben eltávolította a szabályozásból azt a rendelkezést, amely eredetileg kizárta a földművesnek minősülő külföldi (uniós tagállami) állampolgárokat a földlicitekről. A tavaly május óta hatályos földforgalmi törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy földműves tagállami állampolgárok Magyarországon legfeljebb 300 hektár földet vásárolhassanak. Ezt a szabályozást pedig határozati vagy rendeleti szinten nem lehetett volna felülírni, ezért jogi szakértők szerint a kizáró rendelkezést az Ab megsemmisítette volna. Ez pedig akár érvényteleníthette volna azokat az árveréseket, amelyeket mostanáig lebonyolítottak, így a kormány egyes vélemények szerint komoly bonyodalmakat előzött meg azzal, hogy a külföldi földműveseket végül "beengedte" az állami  földárverésekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?