Lázár: ez nagyon nagy csata lesz

agrarszektor.hu
Korlátlanul lehetővé kívánja tenni az Európai Bizottság, hogy jogi személyek és külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon - közölte tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány február közepétől újabb állami földárverésekbe kezd, amelyek március 31-ig tartanak majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez nagy csata lesz - fogalmazott Lázár János mai tájékoztatóján annak kapcsán, hogy tapasztalatai szerint az Európai Bizottság korlátlan földvásárlási lehetőséget kíván elérni Magyarországon a jogi személyek és a külföldiek számára. Ez közelmúltbeli brüsszeli tárgyalásain vált egyértelművé a miniszter számára, aki szerint Magyarország a jogi személyek és a külföldiek földvásárlásait tárgyalás úton próbálja megakadályozni, de máris "komoly érdekcsoportok gyülekeznek", amelyek itteni társaságokat akarnak alapítani, hogy földet vehessenek.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy folytatja a tavaly megkezdett állami földértékesítéseket - közölte Lázár János. Február közepétől március 31-ig kívánják eladni azokat a területeket, amelyeket még nem hirdettek meg, illetve amelyek nem keltek el. Az értékesíthető földek listáját a nemzeti födalapkezelő szervezet (NFA) állítja össze. Megmarad a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelnyújtási lehetősége is. Az MFB eddig 120 milliárdnyi forrást kötött le.

Ezt jelentette Fazekas a kormánynak
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mai kormánybeszámolója szerint eddig 197 ezer hektár állami földet hirdettek meg árverésekre. A liciteken a területek 61 százalékát adták el, amely 120,5 ezer hektárt jelent. A kikiáltási ár 272 milliárd forint volt, a befolyt összeg pedig 171 milliárdot tett ki. A három hektár alatti, nyilvános hirdetéseken értékesített földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak.  E területekre összesen tízezer vételi ajánlat érkezett, és átlagosan 1,4 hektárnyi területet vásároltak meg azok, akik vételi ajánlatot tettek. A földárveréseken eddig tucatnyi külföldi állampolgár jutott állami területekhez.

Az újabb értékesítéseket az is indokolja, hogy időközben a Polgári törvénykönyv előírásai és más jogszabályok is változtak - utalt a miniszter azokra a törvénymódosításokra, amelyek ma már lehetővé teszik, hogy az új tulajdonosok egyoldalúan kezdeményezhessék az irreálisan alacsony bérleti díjak emelését a jelenlegi bérlőkkel szemben. Kormányzati vélemények szerint ugyanis egyes meghirdetett állami területekre eddig azért nem akadt vevő, mert a potenciális vásárlókat a szerződésekbe "bebetonozott" alacsony bérleti díjak elriasztották.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?