Földet venne? - Drasztikus változások jönnek

agrarszektor.hu
Szigorítanák a földvásárlási és földbérleti lehetőségeket azok a törvénymódosítási javaslatok, amelyeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nyújtott be az Országgyűléshez. A földvételek miatti pereknél a bíróságok ezután nem változtathatnák meg a helyi kamarai földbizottságok döntéseit, másik lényeges módosításként pedig a jövőben elvennék a földeket azoktól, akik az elővásárlási jogosultság kapcsán nem tartanák be vállalt kötelezettségeiket. A javaslatok elfogadása után nem lehetne kötni feles bérleti és részesművelési szerződéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen erősítené a NAK pozícióit a földadásvételi ügyletekben az a törvénymódosítási javaslat, amelyet Győrffy Balázs, a köztestület elnöke, Jakab István, a Magosz elnöke és Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke nyújtott be az Országgyűléshez. A földadásvételeknél a szerződéseket helyben véleményező, úgynevezett földbizottságok feladatait a kamara területi szervezetei látják el, amelyek döntései ellen eddig az önkormányzati képviselő-testületekhez lehetett kifogást benyújtani, ezek állásfoglalása ellen pedig a bíróságokon lehetett fellebbezni. A törvénymódosítási indoklás szerint ugyanakkor a perköltségek megfizetése sok kistelepülés működését veszélyeztette, ezért a jövőben a képviselő-testületek nem vennének részt az eljárásokban. További változtatásként a földadásvételeknél a bíróságok nem változtathatnák meg a NAK területi szervezeteinek állásfoglalásait, hanem csak új eljárások lefolytatására adhatnának utasításokat.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelten foglalkozik azzal, milyen joszabályi változások várhatók a hazai földszabályozásban? Mit kell tudni a földadásvételeket, földbérleteket és a földörökléseket érintő módosítási elképzelésekről, illetve az osztatlan földtulajdonok megszüntetésére irányuló tervekről? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A benyújtott jogszabályi javaslatok módosítanák az állattartók elővásárlási és előhaszonbérleti jogosítványait is. Ezzel az eddigi visszaéléseket akadályoznák meg, és azt akarnák elérni, hogy az igazságosabb földforgalmi szabályozás érekében a földek művelési ága igazodjon a tartott állatok takarmányszükségletéhez.

A jövőben szigorodnának a következményei annak is, ha valaki nem tartaná be az elővásárláskor előnyt adó, vállalt kötelezettségeket. Ebben az esetben azok a gazdák, akik az elővásárlási sorban hátrébb szorultak, eredeti áron megvásárolhatnák az érintett termőföldeket. Amennyiben egyikük sem élne vételi jogával, az állam venné meg a birtokot.

A törvénymódosító csomag szerint a jövőben nem lehetne kötni visszaélésekre lehetőséget adó feles bérleti, illetve részesművelési szerződéseket. A földcseréknél pedig szükség lenne a helyi földbizottságok feladatait ellátó területi kamarai szervek jóváhagyására is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?