Elképesztő látvány és bűz: úszó szeméthegyeket fotóztak a Tisza-tavon

agrarszektor.hu
A híres természetfotós és -filmes Dimitry Ljasuk figyelemfelhívó célzattal fotósorozatot közölt a Tisza-tóról, ahol a virágzó, tavaszi élővilág helyett PET-palackok és mosógép-alkatrészek fogadják az arra vetődőt. A természetfotós szerint tonnaszám gyűlik a szemét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Sokszínű Vidék nevű portál szerint egy korábban indult árhullám hozta magával a rengeteg szemetet a tóba. Ezeket a Tisza vízgyűjtő területén, a patak mellett és erdőkben eldobált, lerakott szemetet hozza magával az ár, Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából és Magyarországról is. "A Tisza-tónál nőttem fel, gyerekkoromtól kezdve végignéztem, ahogy áradáskor jött a sok uszadék, és szemét a sárgás vízzel. 30 éve is úsztak már háztartási eszközök, de akkor még inkább üvegekből és építési anyagokból állt a szemét" - mondta Dimitry Ljasuk a lapnak.

Június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről. A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott, több száz tonna fauszadék között tonnaszámra vegyült el a szemét, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig szinte minden előfordult"

 - számolt be Dimitry Ljasuk a kellemetlen élményeiről, aki emiatt versenyfelhívást is közzétett: társakat keres magának a június 14-18. között megrendezésre kerülő I. Tisza-tavi PET kupára. A verseny célja Tiszafüredtől Kisköréig megtisztítani a Tiszát a felszínén úszó műanyag hulladékoktól a Tiszát. A szemétgyűjtést kenukból végzik majd, a kihalászott szemetet egy PET palackokból készült tutajra gyűjtik össze a csapatok.

A kép illusztráció

A filmes-fotós fiatalember két természetfilmjével is díjat nyert a napokban megrendezett Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. A Fekete István különdíjat a “Daru invázió a mesés Hortobágyon" filmemért, és a Pusztaszer alapítvány különdíját a Tisza-tavi filmjeiért, környezetvédő munkásságáért kapta, külön kiemelve a szemétszedős kisfilmjét, aminek a “1,5 tonna pet palack és 60 önkéntes bravúrja" címet adta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?