Nem vicc: egyforintos ajánlattal is be lehet szállni a közelgő magyar földaukcióba

Nem vicc: egyforintos ajánlattal is be lehet szállni a közelgő magyar földaukcióba

agrarszektor.hu
Jelentős lépést tehet az osztatlan közös tulajdon felszámolása felé az Agrárminisztérium azzal, hogy eladja az elmúlt évtizedekben az államhoz került és a nála meglévő tulajdoni hányadot. A földértékesítési program első ütemében 6450 darab három hektár alatti parcellára tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célozó földértékesítési programot hirdetett a napokban az Agrárminisztérium; az előttünk álló hónapokban összesen 13 ezer, három hektár alatti földterületre tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők, mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy János, a földügyekért felelős helyettes államtitkár. Ennek első lépése, hogy eladják az állami tulajdoni hányadú földterületeket. A helyettes államtitkár elmondta, hogy összeválogatták azokat az ingatlanokat, amelyeket évek óta csak nagy nehézségek árán tudtak hasznosítani.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az első körben meghirdetett 6450 ingatlanból álló csomagnak több mint 20%-át érinti az osztatlan közös földtulajdon. A fennmaradó területeket pedig jellemzően egy-egy éves megbízási szerződéssel használják a gazdálkodók. Nagy János elmondta, hogy nagy lépés lesz az osztatlan tulajdon felszámolása felé az, hogy az állam kiszáll ezekből a földekből. A helyettes államtitkár elmondta, hogy abban bíznak, hogy ezeken a földeken az állam tulajdoni hányadát a meglévő tulajdonostársak szerezhetik meg. Nagy János hozzátette, az idén további intézkedések is életbe léphetnek majd, a különböző jogi eszközöknek köszönhetően az érintettek az állam javára fennálló résztulajdon mellett a további tulajdonostársak hányadát is könnyebben megszerezhetik.

Az osztatlan közös tulajdon hozzávetőlegesen 2,4 millió hektár termőföldet érint ma hazánkban. A probléma jelentőségét mutatja, hogy míg a regisztrált földművesek száma százezer körül van, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkező személyek száma 3-3,5 millióra tehető. A földeladási program meghirdetése mellett szólt az is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a termelői körben jelentős az igény a kis méretű földekre. Ez az a kategória, amit még hitel igénybevétele nélkül is meg tudnak vásárolni a gazdák. A meghirdetett területek jelentős része, több mint fele szántó, ­25-26%-uk legelő és rét művelési ágban van, az összes többi a nádastól az erdőig a fennmaradó hányadot érinti.

A program első részeként kiválasztott 6450 ingatlan listája március 2-án kerül fel a Nemzeti Földügyi Központ honlapjára, az érdeklődők emellett a kormany.hu oldalon és az érintett települések internetes oldalain is válogathatnak majd a parcellák között. Az átlagos értékesítendő terület nagysága 0,8 hektár, összesen 5000 hektár keresi most új gazdáját. Az ajánlattételre harminc napjuk lesz a vevőknek. Nagy János szerint nem határoztak meg minimumárakat, ezért akár egyforintos ajánlattal is be lehet jelentkezni egy-egy parcellára.

A tényleges vételárat a tárca által elvégzett értékbecslés alapján szabják meg, amelynek a költségét az egy hektár alatti területeknél az állam állja. A harmincnapos ajánlattételi időszak után minden ingatlan esetében, amelyet szeretnének megvásárolni, értékbecslést készíttet a tárca. Az abban foglalt összeget kell elfogadnia a vevőnek, hacsak korábban nem kínált ennél magasabb összeget a földért. Ez egy egyszerűbb folyamat lesz annál, mint amikor licitálni kell a földekre, de a hatvannapos kifüggesztési időszakot azonban ez esetben sem lehet megkerülni. A helyettes államtitkár elmondta, hogy erre azért van szükség, mert így az érintettek élni tudnak majd az elővásárlási jogukkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?