Fontos segítséget kapnak a magyar gazdák: így kerülhetik el az aszályt a földeken

Fontos segítséget kapnak a magyar gazdák: így kerülhetik el az aszályt a földeken

agrarszektor.hu
A vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással (öntözéssel) az aszály még elkerülhető. A tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges, amelyhez egy útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hidrometeorológiai viszonyokra hivatkozva - az Agrárminisztérium kezdeményezésére - a belügyminiszter 2020. április 20-ával kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot. A vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással (öntözéssel) az aszály még elkerülhető, tudhattuk meg a NAK közleményéből A tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges, amely nagy segítség lehet a termelőnek többek közt a kelesztő öntözésnél. Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre, legfeljebb - megszakítás nélkül - egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (a területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy útmutatót készített, amely elérhető a köztestület honlapján, a "Kézikönyvek, Tájékoztatók" menüpont alatt.

A rendkívüli öntözéshez gyors megoldás lehet a traktor meghajtású mobilszivattyúk alkalmazása, a vízszállításhoz pedig a gyorskapcsolású öntöző csövekből, valamint flexibilis felcsévélhető tömlőből épített szállító szárnyvezetékek kihelyezése. Számításba jöhetnek továbbá a mobil- és a csévélődobos öntözőberendezések, az öntöző konzolok, illetve a szalagos öntözőcsövek, valamint a gyorsan kiépíthető szalagcsepegtető rendszerek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?