Gazdák, figyelem: módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Gazdák, figyelem: módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

agrarszektor.hu
Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bejelentéshez kötött vízhasználat esetén esetén vízszolgáltatási szerződést kell kötni, és csak ezen szerződés szerint gyakorolható az öntözés, írta meg a NAK. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot bejelentő vízhasználónak a vízügyi hatósághoz történő bejelentést követően mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződést kell kötnie a mezőgazdasági vízszolgáltató mű üzemeltetőjével a rendkívüli öntözési célú vízhasználat igénybevételére. A rendkívüli öntözési az ebben a szolgáltatási szerződésben megállapítottak szerint gyakorolható.

A vízhasznosítási idény az alábbiak szerint alakul, de fontos, hogy csak a vízügyi igazgatóság hozzájárulása mellett történhet! Öntözés esetén főszabály szerint március 1. napjától október 31. napjáig tart a vízhasznosítási idény, de ha a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz a vízfolyásba történő bevezetése veszélyezteti az öntözési célú vízhasználatot, akkor:

  • az üzemeltető a vízhasználók eltérő megállapodása hiányában a tárgyév április 15. és szeptember 30. napja közötti időszakban az öntözési célú vízhasználatot részesíti előnyben,
  • a tárgyév október 1. és április 14. napja közötti időszakban a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz vízfolyásba bevezetését részesíti előnyben.

Tógazdálkodásnál március 1. napjától november 30. napjáig tart a vízhasznosítási idény, a téli vízellátás pedig december 1. napjától február 28. napjáig tart, azonban az üzemeltető és a vízhasználó ettől eltérő időpontban is megállapodhatnak. Idényen kívüli vízszolgáltatásnál az üzemeltető és a vízhasználó közötti szolgáltatási szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően kell elszámolni.

A vízigényeket 10 nappal hamarabb kell bejelenteni, legkésőbb tárgyi év január 31-ig. A vízhasználó a vízhasznosítási idényre vonatkozó vízigényét a vízszolgáltató mű üzemeltetőjének - annak hiányában az igazgatóságnak - tárgyévenként legkésőbb január 31. napjáig kell bejelentenie. Ezen felül a mezőgazdasági vízszolgáltatás üzemeltetőjének tájékoztatni kell a szolgáltatási szerződéssel rendelkező vízhasználókat az érvényes vízszolgáltatási díjról a vízhasználat megkezdéséig, azonban a módosításban törlésre került ennek eddigi legkésőbbi határideje, miszerint legkésőbb április 10. napjáig kell ezt megtenni.

A vízkorlátozást a vízgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott priorizálásának megfelelően kell végrehajtani. Ezen belül a mezőgazdasági célú vízhasználat esetén a vízjogi engedélyben meghatározott, egyidejűleg vételezhető maximális vízsugárhoz viszonyítva pedig az alábbi, sorrendben fokozatosan alkalmazható intézkedésekkel kell végrehajtani:

  • a rendkívüli öntözési célú vízhasználat megszüntetése;
  • a vízpótló öntözések 30%-os csökkentése;
  • az öntözésre használt összes vízmennyiség szükség szerinti arányos csökkentése;
  • a rizstelepek vízpótlásának szükség szerinti arányos, de legfeljebb 50%-os csökkentése;
  • a halastavak (áruhaltermelő tavak) vízpótlásának szükség szerinti arányos, de legfeljebb 50%-os csökkentése;
  • a halastavak vízpótlásának az előbbi pontban rögzítetten felül további 20%-os csökkentése.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?