Aggasztó dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Aggasztó dolog derült ki a magyar talajokról: veszélyben a növénytermesztés?

Magyarország területének mintegy 50%-a mezőgazdasági művelés alatt áll. A szántóföldi művelésű területek több mint harmada, az ország területének negyede valamilyen mértékben már erodálódott. A mező- és erdőgazdasági területek mintegy 60%-a veszélyeztetett a talajdegradáció által. A talaj termőképességének megóvása azért szükséges, mert csak ez biztosítja a minőségi élelmiszerek előállítását, a talajminőség romásával romlik az élelmiszerek minősége is. 2021. Január 27-én a talajok termőképességeinek megóvása és a talajdegradáció csökkentése céljából alapították meg a Magyar Talajbaktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetét, amely 2020-ban Szövetséggé alakult. Az Agrárszektor céljaikról és terveikről kérdezte a szövetséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetsége elmonda, hogy Magyarország területének 80-85%-át mezőgazdasági művelésre alkalmas talajok fedik. 2019-ben a termőterület nagysága 7,3 millió hektár volt. Ez a terület évente kb. 5-7 ezer hektárral csökken a települések és infrastruktúra folyamatos terjeszkedése miatt. A termőterület jelentős részét (5,3 millió hektárt) a szűkebb értelemben vett mezőgazdasági terület képezi.

A termőföld az ország kiemelkedően fontos erőforrása. Ahogy a Magyar Talajvédelmi Szövetség fogalmazott, talajainkat olyan degradációs folyamatok veszélyeztetik, mint a savanyodás, szikesedés, a víz és szél okozta erózió, a szervesanyag csökkenése, a tömörödés és a talajszerkezet leromlása. Az egyik legjelentősebb a vízerózió, ami a mezőgazdasági területek közel harmadát károsítja, főleg a hegy- és dombvidéki tájainkon. Az erodált területeken a talaj termőképessége csökken az elhordott szerves anyag és tápanyagok következtében, így az erózió komoly szerepet játszik a talajok szervesanyag-csökkenésében is. A szélerózióval veszélyeztetett területek kiterjedése is jelentős, mintegy 1,4 millió ha. További figyelmet igényel talajaink fizikai degradációja, azon belül is a talajtömörödés, ami a nagyüzemi mezőgazdálkodás talán legnehezebben kivédhető károsító folyamata.

A szántóterületek közel 60%-a erősen érzékeny a szerkezetromlásra és tömörödésre. A talajszerkezet leromlása együtt jár a talaj ökológiai rendszerének és biodiverzitásának károsodásának, a finom egyensúlyi rendszer felbomlásával és pufferkapacitás gyengülésével. Talajainkban lévő mikrobiális élet, a baktériumok és gombák számának és diverzitásának csökkenése az intenzíven művelt mezőgazdasági területen jelentősnek mondható. Vizsgálati eredmények alapján a művelt talajokban már több mint egy nagyságrenddel alacsonyabb számban fordulnak elő baktériumok a "bolygatatlan talajokhoz" képest.

Arra a kérdésre, hogy ennek rövid- és hosszútávon milyen következményei lehetnek, a Szövetség elmondta, hogy ha összeomlik a biológia rendszer a talajban, elérkezik egy állapot, amely visszafordíthatatlanná válik, eltűnik a termőtalaj, elsivatagosodhatnak a területek. A kutatók állítása szerint, ha a világon a jelen ütemben folytatódik a talajpusztulás, akkor gyakorlatilag 50 év múlva nem lesz termőföld. Ezt támasztja alá Prof. Dr. John Crawford professzor még 2010-ben megjelent publikációja, melyben a vizsgálatai szerint Amerikában 10-szer, Európában 17-szer, Kínában 57-szer gyorsabban pusztulnak a termőtalajok, mint ahogy újra épülnek. Ugyanezt igazolta a FAO is 2014-ben.

Az intenzív növénytermesztés számos stressztényezőt foglal magába, amelyek pusztítják, vagy felborítják az egészséges talajéletet. A túlzott műtrágyázás, a nem okszerű vegyszer használat, a helytelen talajművelési technológia mind hozzájárulnak a mikrobiális közösségek sérüléséhez. Az erózió is tulajdonképpen a talaj felső termékeny rétegének és ezzel együtt az életteli részének eltűnését jelenti. Ilyenkor sokkal gyorsabban tűnik el a termőtalaj, mint ahogyan azt az újra képződés pótolni tudná. A talaj tömörödése csökkenti a talaj vízmegtartó képességét, illetve a növények gyökereinek oxigénnel való ellátását, kedvezőtlenül változtatja meg a mikrobák összetételét. Ha a talaj kevesebb vizet tud megtartani, csökken a hozam, több lesz a vízelfolyás, így a talaj védtelenebb lesz az erózióval szemben.

A talaj szervesanyag tartalmának csökkenése több veszélyt is tartalmaz. Egyrészt korlátozottá válik a megfelelő mennyiségű tápanyagok biztosítása a növénytermesztés számára. A kevesebb szerves szén kihat a talajban élő mikroorganizmusokra, csökken a biológiai sokféleség. A szervesanyag-tartalom csökkenése miatt romlik a talaj vízelnyelő képessége, amely vizenyősödéshez és erózióhoz vezet. Az erózió viszont csökkenti a szervesanyag-tartalmat azáltal, hogy elmossa a talaj termékeny, felső rétegét. Félszáraz körülmények között ez még jobban elsivatagosodáshoz is vezethet.

A Szövetség arra figyelmeztet, hogy a talajok romlását csak teljes, 180 fokos szemléletváltással lehet megállítani! Vissza kell térni a múlt századi magyar szakemberek (Kemenesy Ernő) javaslataihoz, ahogy azt Dr. Stefanovits Pál is idézte 1975-ben, azaz "akik a biológiailag jól beérett talajt tartják a biztos- és nagy termések alapfeltételének." Azaz a biológiai talajművelést és tápanyagutánpótlást kell előtérbe helyezni, amihez a talajmikrobiológiai termékek, a takarónövények és a szervestrágya megfelelő eszköz. A talajok romlását csak összetett, szakszerű technológiával lehet megállítani/csökkenteni. Ennek alapja a rendszeres talajinformációs vizsgálatok elvégzése, az eredmények szakszerű értékelése. Fontos, hogy az adott terület meghatározott problémáira alakítsuk ki a megoldási rendszert.

A talajélet serkentése, a mikrobiológiai állapot javítása sok romló paramétert képes megváltoztatni, mert ez az egyik alapja a jó termőképességnek. A talajoltó mikrobiológiai készítmények célzottan képesek gazdagítani a talajok mikroba közösségét. A napjaink modern mikrobiológiai, biotechnológiai módszerei segítségével szelektált baktériumtörzseket tartalmazó termékek alkalmazásával kifejezetten a talajszerkezet javulását, a talajegészség megőrzését és nem utolsó sorban a növények fejlődését, növekedését tudjuk támogatni. Éppen ezért a talajok oltását a vetés előkészítéskor kell elvégezni, hogy a kijuttatott baktériumok gyorsan alkalmazkodva a környezethez, el tudjanak szaporodni és majd tevékenységüket kifejteni.

A termőtalajok szervesanyag tartalmának javításához, vagy szinten tartásához az egyik bizonyítottan is hatékony módszer a tarló szakszerű kezelése. A szántóföldön lévő növényi maradványokat lebomlást segítő cellulózbontó baktérium készítményekkel célszerű kezelni, majd a kezelt szármaradványokat azonnal beforgatni a talajba. Az erózióval érintett területeken a szintvonalas művelés alkalmazása csökkenti a művelés miatt bekövetkező vízveszteséget és a további termőtalaj lemosódást. A védőterületek kialakításával csökkenthetők a víz- és a szélerózió hatásai.

A helyes talajművelési mód megválasztása elengedhetetlen a talajegészség megőrzésében. Bizonyos talajtípusoknál (elsősorban laza szerkezetű talajok) és kultúráknál megoldást jelenthet a forgatás nélküli művelés. A különböző talajtakarásos módszerek, a zöldtrágya technológia is eszköz lehet a feltalajok megőrzésében. A fenti módszerek együttes, rendszerben történő szakszerű alkalmazásával lehet csak eredményeket elérni.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak segíteni ebben a talajbaktériumok, a Szövetség elmagyarázta, hogy a talajbaktériumok és a talajélet a rendszer nem egyedüli, de meghatározó elemei. A talajoltás során kijuttatott baktériumok számos, a növénytermesztés és a talaj szempontjából is hasznos tulajdonságokkal rendelkezek. Egyes törzsek tápanyagot biztosítanak a növény számára (légköri nitrogénkötés, valamint kálium és foszfor feltárás), mások növényi hormonszerű anyagok termelésével támogatják a növekedést fejlődést. De vannak olyan törzsek is, amelyek a talajszerkezet építésében játszanak kiemelkedő szerepet az ún. nyálkaszerű anyag (exopolicharidok) termelésével. Az exopoliszacharidok egyébként viszonylag nagy mennyiségű vizet is képesek megkötni, javítva ezzel a talajok vízháztartását. A talajegészséget pedig az ún. sziderofort termelő törzsek szolgálják, a patogén kórokozó gombák szaporodásának gátlásával.

Összefoglalóan a talajoltó baktérium készítmények rendszeres használatával irányítottan gazdagítható a talajélet, javítható a talaj termőképesség és ezáltal kiegyenlítettebb, biztosabb terméshozamok várhatóak, bőségesebb termést, nagyobb termésbiztonságot érhetünk el.

A Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetsége beszélt arról is, hogy Magyarországon jelenleg a talajvédelem legelterjedtebb formái a meszezés és a zöldtrágyanövények alkalmazása. A vetésforgó alkalmazása a vetésszerkezet beszűkülése miatt sajnos egyre inkább tarthatatlan a gazdálkodók számára. A vetésforgó beszűkülése és a természetes ökoszisztémák pusztulása (mezővédő erdősávok stb.) egyre inkább a talajélet elszegényedéséhez vezet, ami szintén a talajoltó készítmények felhasználásának indokoltságát erősíti meg. Ennek megfelelően egyre elterjedtebb ezen készítmények alkalmazása is. Az egyéb védekezési formák sajnálatos módon egyrészt a tájékoztatás hiánya, de elsősorban a felmérések, lehetőségek gyakorlati prezentálásának hiányosságai miatt a hazai gyakorlatban nem terjedtek el kellőképpen. Szükséges lenne mind a talajélettel, mind az egyéb védekezési formákkal és lehetőségekkel kapcsolatban tájékoztató és gyakorlati alkalmazási lehetőségek bemutatására irányuló kampányok indítása.

A Szövetség arra a kérdésre, hogy visszafordítható-e a talajok romlása, azt felelte, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló talajok romlása hazai viszonyok között a legtöbb területen nem olyan mértékben drasztikus, hogy ne lehetne kezelni. A baktériumos talajoltók használata a kezelés egyik fő eszköze lehet. A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége egyértelműen hatékonynak ítéli a bakteriális talajoltási technológiát a közel 2 évtizedes tapasztalatok és a jelenleg is futó, több éve tartó közös NÉBIH-vizsgálatok eredményei alapján. Emellett úgy véli a Szakmai Szövetség, hogy a szakszerű szármaradvány kezelés is a talajromlás megállításának elengedhetetlen eleme. De az is biztosnak látszik már, hogy csak az egyéb eszközök használatával (talajművelési mód, talajtakarás) együttesen érhető el látványos eredmény a talajok termőképességének javulása. Ehhez rendszeres évenkénti kezelésekre és kb. 4-5 évre van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?