Hivatalos: létrejött Magyarország legnagyobb öntözési közössége

Hivatalos: létrejött Magyarország legnagyobb öntözési közössége

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium Határozatban elismerte 006-007/2021-es sorszámmal a Kalocsa járásában létrejövő öntözési közösségeket. Így az első, Hartai Öntözési Közösség után - újabb, Kalocsa környéki agrár vonatkozású együttműködés jött létre, ami példa nélküli, legnagyobb taglétszámú öntözési közösség lett Magyarországon - derült ki az öntözési közösség és a város közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány kiemelten támogatja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, öntözésfejlesztést és a gazdálkodói együttműködéseket. Kalocsa mellett a város két gazdálkodói közösséget hozott létre, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak / Dél Kft.-ket (KÖK Észak/Dél), ami egy egységként fog működni. A földterületek a Kalocsától délre található Bátya, Miske, Dusnok, Fajsz települések közigazgatásába tartoznak, a kiépített öntözőfürt területén.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelése és dr. Nagy István agrárminiszter elismerése után Magyarország legnagyobb öntözési közössége jött létre a kalocsai járásban. A példás gazdálkodói együttműködés kezdésként 700 hektárt és mintegy 40 gazdálkodót érint jelenleg és a tervek szerint folyamatosan bővülni fog. Kiemelendő, hogy a 700 hektárból, 400 hektár vízigényes kertészeti kultúra, melynek több mint a fele kalocsai fűszerpaprika.

Ezzel az együttműködéssel, megnyílt a lehetőség a gazdálkodók előtt, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és beruházási támogatásokhoz jussanak megemelkedett intenzitás mellett. A fűszerpaprika és egyéb vízigényes növények jövőjének fennmaradása miatt a kormányzati szándék példás és hozzájárul a kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok és a hagyományőrzés népszerűsítéséhez is.

(Címlapkép forrása: Kalocsa/KÖK Észak/Dél)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?