Vészjósló: óriási pusztítást okozhat a globális felmelegedés a Kárpát-medencében

Vészjósló: óriási pusztítást okozhat a globális felmelegedés a Kárpát-medencében

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozás az egyik legsúlyosabb probléma, ami a Földet veszélyezteti, ha pedig nem történik változás, annak komoly következményei lehetnek. A Kárpát-medencében is tapasztalhatók már a kedvezőtlen hatások, ha nem lesz javulás, akkor akár az emberi ivóvíz is veszélyben lehet, valamint extrém árvizekre és szárazságra is számítani kell a jövőben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Környezetünkben a víz állandó körforgásban van. Mivel szilárd, folyékony és légnemű halmazállapotban is létezik a Földön uralkodó hőmérsékleti és nyomásviszonyok között, az összes földi szférában megtalálható - írja az Infostart. A vízkészletek állapotára a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárás jelentős hatással van, a víz alapvető szerepet játszik az élet fenntartásában, a globális léptékű energetikai folyamatok, valamint az éghajlat szabályozásában. A vízgőz a legjelentősebb üvegházhatású vegyület a légkörben, hozzávetőleg a teljes légköri üvegházhatás 60 százalékáért felelős.

Az emberiség is felelős 

Általánosságban elmondható, hogy a korábban is jó vízellátottságú területek egyre nedvesebbé válnak, míg a vízhiányos területek pedig egyre szárazabbá. A trópusi övezetben, Amerika és Európa északi részein növekszik, a mediterrán régióban, Afrika és Ausztrália déli vidékein csökken az évi átlagos csapadékösszeg. A szakember, Bozó László kitért arra is, hogy a tengerszint is emelkedni kezdett ismét a 20. század elejétől kezdve - ezért valószínűleg az antropogén, azaz ember vagy emberi tevékenység által okozott hatások a felelősek.

Egyre gyorsuló mértékben tapasztalhatjuk a szintemelkedést, melynek átlagos mértéke az elmúlt évtizedben 3,6 mm/év volt. Az emelkedést nagyjából fele-fele arányban a jégtakarók és a gleccserek olvadása, illetve az óceánok felmelegedése következtében létrejövő hőtágulás okozza. A folyamatosan emelkedő vízszint nemcsak a tengerszint közvetlen közelében elhelyezkedő lakott területeken, hanemaz ökoszisztémákban és a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken is visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Az ivóvíz is veszélyben van

A permafroszt kiterjedésének csökkenése szintén meggyőzően mutatja, hogy emelkedik az átlaghőmérséklet. A permafroszt jelentése állandó fagy, örökfagy. Olyan talajra használjuk ezt a kifejezést, mely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van - tudhattuk meg az akadémikustól. A jelentős mennyiségű állati és növényi maradványokat is tartalmazó permafroszt mélysége változó, a legvastagabb réteg elérheti az 500 métert is. Elsősorban a sarkvidékek környékén, az északi régiókban - így többek közt Oroszországban, Kanadában, Alaszkában -, illetve magashegységekben fordul elő, például a Himalája hegyei között elterülő Tibeti-fennsíkon. 

A jelenség az üvegházhatást tovább erősíti, hiszen jelentős mennyiségű metán és szén-dioxid szabadul fel az olvadás és a szerves anyagok bomlási folyamatainak felgyorsulása során. Az állandó fagyhatár emelkedése az ázsiai magashegységekben csökkenti az itt tárolt természetes jégtömeget, ami egyúttal a hozzáférhető ivóvízbázis szűkülésével is együtt jár. Ez kritikus helyzetet eredményezhet a térségben, hiszen közvetlenül vagy közvetve több milliárd ember ivóvizét biztosítják ezek a források.

Szárazság és árvizek 

A csapadék egyre szélsőségesebb tér- és időbeli eloszlása növeli az extrém árvizek előfordulását is, ami egyben azt is jelenti, hogy az aszály szempontjából sérülékenyebb területek talajtakarója folyamatosan veszít nedvességtartalmából, és termőképességét elveszítve sivatagossá válhat. Ez a veszély ma már számos európai régiót is fenyeget, köztük Magyarországot is: a Duna-Tisza közi homokhátságot említhetjük példaként, ahol a talajvízszint folyamatos süllyedése mellett a negatív talajtani és ökológiai változások is megfigyelhetők.

Ezen kívül a szárazság növelheti az erdőtüzek kiterjedését és intenzitását is, ami Európában korábban csak a dél-európai országokban jelentett problémát, de ma már a kontinens középső, sőt, északi területein is rendszeres előfordulására kell felkészülnünk. Észak-Amerikában és Ausztráliában térben és időben is egyre kiterjedtebbek lettek az erdőtüzek, amelyek a teljes erdei ökoszisztéma működését is felboríthatják.

Az éghajlatváltozás hatása

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelései alapján az elmúlt 120 éves időszakban országos átlagban csökkent a csapadékos napok száma, a 20 mm-es összeget meghaladó csapadékos napok száma viszont enyhe növekedést mutat. A napi intenzitás, más néven átlagos napi csapadékosság - egy adott periódusban lehullott csapadékösszeg és a csapadékos napok számának hányadosa - a nyári évszakban szintén nőtt. Ez arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövidebb ideig tartó, intenzív záporok formájában hullik. 

Hogyan készülhetünk az extrém változásokra?

Felkészülni nem lehet teljesen ezekre a körülményekre, a meteorológiai szolgálatoknak azonban kulcsfontosságú feladata az élet- és vagyonvédelemhez kapcsolódó veszélyjelző tevékenység minél pontosabb és a lehetőség szerinti legnagyobb időelőnnyel való végrehajtása. Ez különösen fontos a tavi viharjelzés, a repülésbiztonság vagy a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények biztosítása esetében.

Az adaptációs folyamatot segítik az éghajlati modellszámítások, amelyek többek között az elkövetkező évtizedekben várható hőmérséklet-, csapadék- és aszályviszonyokra adnak számszerű becsléseket. Magyarországon az extrém vízjárás mindkét végletére, tehát az árvizekre és a tartós aszályokra is fel kell készülnünk, amelyek akár viszonylag rövid időn belül is váltakozhatnak

- mondta Bozó László.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?