Elképesztő pusztításokat okoz az időjárás az országban: és ez még csak a kezdet

Elképesztő pusztításokat okoz az időjárás az országban: és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Már most is érezhető a klímaváltozás hatása Magyarországon, ha pedig tovább folytatódik a felmelegedés, akkor az az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát, a szélsőségektől pedig leginkább a városlakók szenvednek majd. Tizenhét olyan hőhullámos nap volt idén nyáron, amikor az országos tisztifőorvos legalább másodfokú hőségriadót rendelt el. Ha a globális felmelegedést nem sikerül megállítani vagy mérsékelni, akkor Magyarországot extrém hőhullámok fogják fenyegetni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megfigyelések, és az OMSZ regionális klímamodelljei is azt mutatják, hogy a hőmérséklet-emelkedés leginkább a hőség, a forró napok számának a növekedésében nyilvánul meg, tehát extrém hosszú hőhullámokkal kellett szembenézni már az utóbbi nyarakon Nyugat-Európában, de Magyarországon is, így ezeknek a jelenléte, illetve a rendszeressé válása, ami kihívást jelent, különösen a városlakók számára. A másik a szélsőségesen intenzív csapadékhullás, amik esetében szintén a városokat kell kiemelni, ugyanis a burkolt felületek megnehezítik a csapadékvíz elvezetését, vagyis városi villámárvizek alakulhatnak ki - tudta meg az Infostart Lakatos Mónikától, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértőjétől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértő hozzátette, hogy a klímaváltozás az ország vízgazdálkodásában jelenti majd a legnagyobb problémát. Azokon a területeken ugyanis, ahol szélsőségesen nagyobb a szárazság, előfordulhat, hogy bizonyos vízkivételt korlátozni fognak, ezért a mezőgazdaság számára a jövőben elengedhetetlen lesz a kiterjedt területeken való öntözés, ami nyilván költségesebb lesz, de erre föl kell készülni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az idei nyár időjárásával ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi vár a következő generációkra abban az esetben, ha nem történik átfogó globális intézkedés a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?