Rendkívül fontos törvény van készülőben: ennek rengeteg vidéki magyar örülhet

Rendkívül fontos törvény van készülőben: ennek rengeteg vidéki magyar örülhet

agrarszektor.hu
Magyarországon a gazdaságok átadásának jelenleg még nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem, pedig egyre sürgetőbb lenne ennek a szabályozása. A generációváltás kérdése ugyanis mind sürgetőbb problémát jelent a magyar agrárium számára. Éppen ezért az Agrárminisztérium új törvényjavaslat-tervezetet készít a családi gazdaságok és agrárvállalkozások a sikeres és gördülékeny átadása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a gazdaságok átadásának jelenleg még nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem. Ezek hiányában viszont állami beavatkozásra van szükség, mivel az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett garantálható - írta meg a Portfolio a Magyar Nemzet értesülései alapján. A rendszerváltást követően létrejött gazdaságok alapítói ugyanis mostanra érték el azt az életkort, amikor már egyre többekben felmerül, hogy gazdaságukat át kellene adniuk a fiatalabb generációnak.

Nagy István agrárminiszter szerint mostanra elkerülhetetlenné vált az átruházás megkönnyítése. Az ügy jelentőségét az adja, hogy a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások hatékony átadásán is múlik az agrárium sikeres generációváltása, miközben a jelenlegi szabályok számos nehézséget gördítenek ezek elé. Az adatok szerint az egyéni gazdaságok irányítóinak 61%-a már betöltötte az 55. életévét. Szerencsés esetben az átadás családon belül történik meg, az agrárium fiatal termelőinek mintegy 90%-a egy működő gazdaságot vesz át. Mindezek miatt fontos az állami beavatkozás, mivel kizárólag a folyamatos generációs megújulás mellett biztosítható az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége.

Az Agrárminisztérium ezért törvényjavaslattal él. A tervezett szabályozás a gazdaságok átruházásával kapcsolatos ügyintézést lényegesen leegyszerűsíti, az eljárást meggyorsítja

- jelentette ki Nagy István.

A tárcavezető kifejtette, hogy egy agrárgazdaság a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekből, a gépekből, a terményekből vagy a jószágokból, a szerződésekből fakadó jogokból és kötelezettségekből és sok más elemből álló vagyonösszesség. A gazdaságnak számos hatósági engedélyre is szüksége van - részletezte Nagy István, hozzátéve hozzátette azt is, hogy az átadást bonyolítja a tulajdonosok szervezeti sokszínűsége, hiszen ezek működhetnek őstermelőként, egyéni vállalkozóként, cégként vagy családi alapon közösségbe szerveződve.

A tervezett új szabályozás célja, hogy a lehető legegyszerűbbé váljon a gazdaság családon belüli vagy akár családon kívüli átadása. Fontos, hogy a majdani új eljárás arra ösztönözze az átadót, hogy még életében rendelkezzen gazdasága sorsáról - érzékeltette Nagy István, aki azt is elárulta, hogy a legfontosabb változás az lenne, hogy a felek egy szerződéssel rendezhetnének minden kérdést. Ezek lennének még a lényeges újítások:

  • Az általános jogutódlást a törvény rögzítené.
  • Egyablakossá válna a hatósági engedélyek módosítása, valamint jelentősen egyszerűsödne a vagyonelemek átadása.
  • Az agrárminiszter úgy számol, egy jól előkészített szerződéssel kevesebb mint felére csökkenhet az ügyintézés ideje azáltal, hogy az adminisztráció több területen is párhuzamosan zajlik.
  • Az átadás finanszírozhatóságára is figyelmet fordítanak, mert az agrárium megújulása összetett probléma. Nem lehet csak törvényi úton megoldani.
  • Fókuszálnak a fiatal generáció képzésére mind a középfokú, mind a felsőfokú, mind a szakképzésre, felnőttképzésre gondolva.
  • Csak az élők közötti átadásra koncentrálnak, így az öröklést ez a tervezet nem érinti.

Nagy István kiemelte azt is, hogy a törvénytervezettel az a céljuk, hogy arra ösztönözzék az idősebb generációt, hogy élvezzé a megérdemelt nyugdíjaséveket. A másik cél, hogy az időseb gazdák már ne kényszerüljenek dolgozni akkor, amikor már nem szeretnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?