Aggasztó dolog derült ki a talajokról: veszélybe kerülhet a növénytermesztés?

Aggasztó dolog derült ki a talajokról: veszélybe kerülhet a növénytermesztés?

agrarszektor.hu
Uniós szintű jogalkotási előkészületek zajlanak a talaj jó állapotban tartásának és termőképességének megőrzésére vonatkozóan. A cél, hogy 2050-re az EU-ban megvalósuljon az egészséges talajközpontú gazdálkodás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tervezet jogilag a kitermelt talaj biztonságos szállítására, kezelésére, vagy máshol történő újrafelhasználására, a talaj fenntartható használatának követelményeire és a fenntartható talajgazdálkodási gyakorlatokatra (hazai jogszabályunk egyébként van: a Termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény; illetve a 90/2008 (VII.18.) FVM rendelet) tartalmazna kötelező erejű rendelkezéseket - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az uniós hatásvizsgálat szerint az EU-ban a talajok 60-70%-a nincs egészséges állapotban, miközben továbbra is súlyos degradációs folyamatoknak van kitéve. A talaj és a földterület degradációja az EU-ban évente 50 milliárd euróra becsült költséggel jár. A talajerózió következtében bekövetkező mezőgazdasági termelékenység csökkenés 155 millió euró GDP-veszteséget eredményez, míg a talajromlásból eredő ökoszisztéma-szolgáltatások elvesztését világszinten évente 6,3-10,6 billió dollárra becsülik. A Bizottság célja, hogy az új KAP-ban, a Stratégiai Terveken keresztül központi szerepet kapjon a talaj egészségének megőrzése és javítása.

Háttér
Az európai parlamenti képviselők, az Európai Számvevőszék és az érdekképviseletek a célzott uniós jogszabályok hiányát jelölték meg a talajok aggasztó állapotának fő okaként. Az EU nem rendelkezik megfelelő jogi kerettel, amely a talajnak ugyanolyan szintű védelmet biztosítana, mint a víznek, a tengeri környezetnek és a levegőnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58