Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

agrarszektor.hu
A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén lehet fenntarthatóan termesztett biomasszáról beszélni. A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja ugyanis a bioüzemanyagok, a folyékony bio-energiahordozók, valamint a biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát. Egyebek mellett ezek hivatottak elősegíteni a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendelet szerint 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése csak és kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre beadtak egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A másik nagyon fontos kritérium, hogy a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet kell, hogy készítsen/készíttessen, méghozzá öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan. Az ötévente elvégzett talajvizsgálat és az arra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv betartása valamennyi mezőgazdasági termelő saját érdeke is, hiszen ezáltal biztosítható a tápanyag-utánpótlás, és a termőföld állapotának fenntartása annak érdekében, hogy ez a korlátosan rendelkezésre álló természeti erőforrás hosszú távon szolgálni tudja a mezőgazdasági termelést.

A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig - ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül - elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

Ez az előírás gyakorlatilag - bizonyos mérethatár feletti erőművek esetén - például a gabonaszalma erőműbe történő értékesítésével foglalkozó gazdákra fog vonatkozni. A biomassza termelő a termesztett biomasszára vonatkozó biomassza igazolás formanyomtatvány kiállításával igazolhatja az adott termény fenntarthatóságát. A kitöltött formanyomtatványt ugyanúgy, mint eddig, a megfelelő hatóságnak (Nébih) kell benyújtania az adatszolgáltatásra kötelezettnek. A biomassza igazolás ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?