Óriási siker: magyar fejlesztés hozhat hatalmas változást a növénytermesztésben

Óriási siker: magyar fejlesztés hozhat hatalmas változást a növénytermesztésben

MTI
Nemzetközi fődíjat nyert el az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszer és szoftver pályázata a 15 éves múlttal rendelkező nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton - közölte az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek küldött közleményben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Juhász Anikó szerint az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezett nemzetközi Minőség-Innováció pályázat, amelyet Finnország 2007-ben indított útjára. Népszerűségére utal, hogy a kezdetektől fogva évről évre egyre növekszik a beadott pályázatok és a résztvevő országok száma. A bemutatkozáson túlmenően a kiválasztott nemzeti minőségdíjasok a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kedvező lehetőségeket kapnak - tette hozzá az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta pályázata a közszférában működő szervezetek minőség-innovációi kategóriában 2021-ben nemzeti díjas lett, majd nemzetközi fődíjat nyert el. Ez azért különösen nagy elismerés, mivel a nemzetközi döntősök között ebben a kategóriában szerepelt a legtöbb pályázat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hangsúlyozta: a hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő számítógépes rendszer segítséget nyújt a növénytermesztő szakembereknek a tápanyagforrások ésszerű és gazdaságos felhasználásához. A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával. A talaj, mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával és a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrártudományi Kutatóközpont tevékenységének részeként 2003-ra készült el a szoftver prototípusával, amely 37 szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A szoftver 2005 óta elérhető a piacon és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, amely közül 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő. A szaktanácsok összhangban vannak a mindenkori hatályos jogszabályokkal. A szoftver képes kiszolgálni a precíziós gazdálkodások igényeit - egészítette ki az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?