Tragikus a helyzet a Dunántúlon: durva, ami a baranyai horgásztavakkal történik

Tragikus a helyzet a Dunántúlon: durva, ami a baranyai horgásztavakkal történik

agrarszektor.hu
Tíznél is több horgásztó tűnt el Baranya megyében. Habár a Dunántúl több esőt kapott, mint az ország keleti fele, a csapadékhiány miatt számos horgásztó kiszáradt a megyében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha a Dunától nyugatra több csapadék hullott a közelmúltban, mint az ország keleti részében, mégis, Baranya megyében tíznél is több horgásztó száradt ki - írta meg az Időkép.hu. A portál értesülései szerint Bicsérd központjában az egykor 1-2,5 méter mély és 2,7 hektáron elterülő tavat tápláló vízfolyás több mint 10 km-es szakasza teljesen kiszáradt, és két éve nem pótolta a vizet. A tó mind a horgászok, mind a kirándulók és különféle rendezvények közkedvelt helye volt, így a település polgármestere felbecsülhetetlennek véli az anyagi kárt.

Kistapolcán pedig egy korábban másfél méter mély, 7,6 hektáros horgásztó száradt ki. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a környéken mind a csapadék, mind a talajban tárolt vízmennyiség csökkenése felelős a kiszáradásért. Az intenzív, de rövid, lokális csapadék nem pótolja a korábbi időszakok hiányát. A csökkenő csapadékmennyiség éves szinten problémát jelent, a téli hómennyiség hiánya szintén közre játszik a Mecsek lábánál lévő források, patakok és kisebb-nagyobb tavak eltűnésében. A helyi horgászegyesület jelenleg nem tud megoldást a problémára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?