Élet az iszap után - Miként számolhatók fel a károk?

Agrárszektor
Komoly katasztrófa történ a napokban Veszprém megyében, 6-700 ezer köbméter vörös iszap zúdult Kolontár és Devecser településekre az ajkai timföldgyár tározójának átszakadása miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tolner László, egyetemi docens a Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Környezettudományi Intézetének munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a kármentesítés első lépéseként a kiömlött anyagot kell eltávolítani - jelenleg ez a fázis zajlik - egy része az iszapnak már ki is száradt, ezt könnyben eltéávolíthatják a termőterületekről. Ezt a kiszáradást elősegíti a gipszes kezelés, amit alkalmaznak, és ez nem csak azért praktikus mert megköti a vizet - ezáltal szárítja az iszapot - de a talajt is savanyítja.

Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a legnagyobb problémát a vörös iszap lúgos kémhatása jelenti, amit semlegesíteni kell. Egy része a földbe is beszivárog, szerencsére ezt valamilyen szinten a talaj is képes semlegesíteni, tehát nem feltétlenül kell tartanunk attól, hogy lejut a talajban lévő ivóvíz készletekig.

A professzor úr elmondta, hogy a  lúgos kémhatást már rövid távon is csökkenti a talaj pufferelő (kiegyenlítő) képessége. Hosszabb távon felhígul, ki- illetve lemosódik, reagál a levegő széndioxidjával, ami karbonáttá alakítja. Különösen hatékony karbonátosodás a gipsz hozzáadásával érhető el, aminek mészkőpor és a szintén ártalmatlan nátrium szulfát az eredménye. A lúg hatására a talaj élőlényei elpusztultak. Talajélet híján a talaj terméketlenné válik, ennek regenerációs ideje emberi beavatkozás nélkül nagyon hosszú lenne, ezért elő kell azt segíteni. Vissza kell telepíteni a mikróbákat illetve a növényeket a talajba, és ezeknek táplálékot kell biztosítani szerves anyag formájában, hogy életképesek maradjanak. Hozzátette, hogy erre a megfelelő és alkalmazható anyag a szénpor, ami nem csak táplálékot biztosít, hanem savanyít is, így is csökkentve a lúg hatását.

Tolner László közölte, ez a folyamat hosszú időt vehet igénybe. Hogy pontosan mennyit, illetve meddig lesz kopár a talaj, azt csak további vizsgálatok és a tapasztalat fogja majd pontosítani. Miután eltelt ez az idő, el lehet kezdeni füvesíteni, majd azt beszántani, ezzel is növelve a talaj szerves anyag tartalmát, eztán pedig valamilyen gabona vetését megkísérelni, és azt is hasonlómód beszántani, az iménti indokkal.

Ebből következőleg kijelenthetjük, hogy bár agrár szempontból sokáig használhatatlan lesz a Veszprém megyei terület, de egy idő után képesek leszünk rekultiválni azt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?