Ellenállóbb a magyar burgonya

agrarszektor.hu
A Világgazdaság cikke szerint komoly gazdasági potenciál rejlik a hazai nemesítésű burgonyában, melyek jobban tűrik a szárazságot és növényvédelmi költségük is alacsonyabb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Milliárdokat takaríthatna meg a hazai burgonyaágazat, ha a termelők a jelenleg preferált atlanti fajtákról a hazai nemesítésű burgonyára állnának át - véli a Keszthelyen dolgoó burgonyanemesítő munkacsoport vezetője, Polgár Zsolt. "Folyamatosan válogatjuk ki az egyre inkább szárazságtűrő fajtákat, amelyeket idehaza öntözés nélkül nemesítettünk.
A kontinentális éghajlatra jellemző viszonyok, így például az egyenetlen csapadékeloszlás körülményei a nyugat-európai nemesítőknél nem állnak fenn, és ezeket a jellemzőket üvegházban vagy más módszerrel sem lehet modellezni" - nyilatkozta a Világgazdaságnak.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója hozzátette: a kísérletek eredményeképp a kinemesített tucatnyi fajta közül öt kifejezetten szárazságtűrőnek mondható. "Míg az atlanti fajták esetében 40-50 százalékos a terméskiesés egy, az ideihez hasonló, különösen aszályos évben, ezeknél a fajtáknál ez csak 25-30 százalékos öntözés nélkül." Polgár Zsolt kifejtette: "Öntözve pedig a korszerű termelők nagyüzemi körülmények között hektáronként 50 tonnát meghaladó mennyiséget takaríthatnak be. Általánosságban elmondható, hogy öntözéssel az atlanti és a hazai fajták között nincs jelentős különbség, szárazság esetén azonban a hazaiaknak jóval kisebb a veszteségük." A hazai fajták fokozottabb rezisztenciája miatt a növényvédelmi költségek is alacsonyabbak, hektáronként 100- 150 ezer forinttal - jelentette ki az igazgató. A központ által nemesített fajták piaci részesedése jelenleg 20 százalék körüli, Polgár szerint az egészséges arány 45-50 százalék körül lenne. Becsléseik szerint a hazai termelők teljes átállása esetén a teljes ágazat hozzávetőleg 20 milliárd forintnyi árbevételelőnyhöz jutna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?