Szokatlan veszélyekkel néztek szembe idén a gazdák

agrarszektor.hu
A szerdai nyitónapot követően csütörtökön a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) agrárszakmai konferenciájával folytatódtak a 29. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A kerekasztal beszélgetések során a növénytermesztés, növényvédelem aktualitásairól és a 2014/15-ös gabonapiaci kilátásokról értekeztek a meghívott szakemberek. A péntekig kitartó esőzések ellenére sokan látogattak el a rendezvényre ezeken a napokon is, és habár a lovas és a szántóföldi gépbemutatókat rendre törölniük kellett a szervezőknek, a Nemzeti Ménesbirtok udvari színháztermébe ellátogató, kitartó érdeklődők hasznos információkhoz juthattak a délutánig tartó, szakmai konferencián elhangzottak alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vancsura József, a GOSZ elnöke felvezető beszédében elégedetten ismertette, hogy a növényvédőszer hamisítás elleni küzdelmük sikeressége kapcsán már a gazdálkodók oldaláról is pozitív visszajelzések érkeznek.

Hosszú idő után idén újra felütötte fejét Magyarországon a sárgarozsda, és hatalmas pusztításokat okoz. Habár vegyszerrel könnyen kezelhető és visszaszorítható, az optimálisan alakuló külső körülmények mellett a problémát elsősorban az jelentette, hogy a 2001 óta nem látott gombabetegség sokak számára még ismeretlen, vagy már elfeledett volt. A gazdák figyelme általában és elsősorban csak a lomb és kalászvédelemre irányul, így elburjánzása sokáig rejtve maradhatott.

Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese a növényvédelmi szakember létjogosultságát és szükségességét hangsúlyozta a mind a sárgarozsda, mind általánosságban a növénytermesztés kapcsán, és elmondta, hogy a hazai növényvédelmi előrejelzés rendszere jelenleg újraépítés alatt áll, jelentősége a mind gyakoribb előfordulású időjárási szélsőségeknek köszönhetően az integrált növényvédelmi programmal egyetemben a jövőben megsokszorozódik majd. A gazdálkodók szakmai és technológiai felkészültsége mellett a sárgarozsda elleni leghatásosabb védekezés ugyanakkor a betegségnek ellenálló, genetikailag rezisztens fajták választásával érhető el.

A másik, a szántóföldeken idén előtérbe kerülő probléma a pocok populációinak megugrása, gradációja. Az ellenük való védekezés érdemben csak összehangoltan, nagyobb területekre kiterjedően lehetséges, az egyéni próbálkozások csak ideiglenesen jelenthetnek megoldást. Állományuk a redentin májusi engedélyezésének kiadását követően sem omlott össze, de azt követően már nem ért fel a csúcsra, stabilizálódott. Létszámuk még mindig igen magas, de a sok csapadék és a mindenkori táplálékkínálatot követő ragadozó fajok populációi a közeljövőben várhatóan megtizedelik majd a pockokat. Örömteli, hogy az irtószer kijuttatás során a gazdák betartották a vonatkozó technológiai előírásokat, így a NÉBIH nem értesült ezzel összefüggésbe hozható természetvédelmi problémákról. A rágcsálók elleni védekezés egyik legkézenfekvőbb, ámde sokszor elfeledett formája lehet a megfelelő technológiájú, forgatásos talajművelés.

A hazai vetőmag előállítás minőségileg és mennyiségileg is a világ élvonalába tartozik, ezért kiváltképp szégyen, hogy a fémzárolt vetőmag felhasználás számos kultúrnövényfajunk esetében alig éri el a 25 százalékot, mely érték még régiós szinten is nagyon alacsonynak számít. A szakemberek mindenkit óvva intenek ettől az általánosnak mondható, rövidtávon talán pénzmegtakarítást jelentő gyakorlattól, hiszen az ellenőrizetlen eredetű vetőmagok használatával nemcsak az elérhető hozam csökken, hanem a termésbiztonság kockázata is ugrásszerűen megnő. Talán nem véletlen, hogy az idei év egyik sikernövénye éppen a repce, ahol az egyeduralkodó hibrid fajták esetében a fémzárolt vetőmag használat 97 százalékra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?