Ha nem történik semmi, leállnak Magyarországon a méregdrága kombájnok

agrarszektor.hu
Hiányszakmának minősítette a Földművelésügyi Minisztérium a mezőgépészetet, mivel mára e szakmában is súlyossá vált a helyzet. Fennáll a veszélye annak, hogy a sokszor százmilliós értékű mezőgazdasági gépeket "kényszerszünetre" kell ítélni, mert nem lesz elég képkezelő és karbantartó. Ez pedig komoly terméskiesésekhez vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon megvan a lehetőség arra, hogy a gépesítésben növeljük a hatékonyságot - állapítja meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az elmúlt tíz évben közel 800 milliárd forint értékű gépberuházás zajlott a magyar mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikái szerint. Sőt, 2016 első felében a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján.

Technológiai téren tehát folyamatosak a fejlesztések, és ezeknek a modern mezőgazdasági gépeknek az ára akár a 100 millió forintot is elérheti. Az ilyen nagy értékű járművek és gépek kezeléséhez viszont komolyan képzett szakemberekre, mezőgépészekre lenne szükség, de ez esetben most hiányszakmáról beszélünk.

A munkaerőt tekintve a gazdálkodók közel négyötöde csak gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel 3, középfokú szakirányú végzettséggel 7 százalékuk rendelkezik a KSH adatai szerint. Az oktatás a rendszerváltás után igazodott a jelentősen lecsökkent munkaerő-igényhez, és ezzel együtt a szakma presztízse is erősen csökkent. A szakképzett dolgozókból egyre kevesebb van, és helyüket gyakran szakképesítés nélküli munkavállalókkal töltik meg.

Szintén a KSH statisztikáiból derül ki, hogy míg a mezőgazdaságban dolgozók aránya a teljes foglalkoztatottsághoz képest 25 évvel ezelőtt még 14 százalék volt, manapság az 5 százalékot sem éri el. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 000 diákból körülbelül 4 400 kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, viszont a diákok töredéke, mindössze negyede tett sikeres szakmai vizsgát. A vészjósló adatokból azt is megtudhatjuk, hogy az összes mezőgépész végzettségű szakember (43 000 fő) közül csupán 4000 dolgozik a mezőgazdaságban.

A szakmunkás és technikus képzésre, valamint az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene sikeresen elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével - számolt be a súlyos szakemberhiány okairól Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke. Szerinte arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak, hogy felismerhessék a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést biztosító végzettséget kapnak a kezükbe.

A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgépész szakmát, és ha nem tudjuk orvosolni együtt ezt a súlyosbodó problémát, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be - hangsúlyozta Harsányi Zsolt. Hozzátette: hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat, ugyanoda jutunk: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve.

Már ma is léteznek ösztöndíj programok és a duális képzés is segíti a fiatalokat, hogy testközelből tapasztalják meg a gyakorlati feladatokat. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közel 100 gépforgalmazó tagja és számos hazai gépgyártó vállalata is kínál gyakorlati lehetőséget, képzési helyeket, hallgatói versenyeket, telephely-látogatásokat, ezen kívül képviseltetik magukat a pályaválasztási kiállításokon is.

A szövetség jelenleg egy felmérést is végez a pályaválasztás előtt álló körében, amellyel célja, hogy felmérjék, mi motiválja a mai fiatalokat, mi alapján választanak szakmát. Ennek eredményeit felhasználva is szeretnék tovább népszerűsíteni a mezőgépész szakmát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?