Örökre eltűnhetnek a traktorok, ha bejön ez a merész ötlet (videó)

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság rendületlenül menetel a robotizálás felé, ezt a szakképzett munkaerő világszerte egyre súlyosabb hiánya is kikényszeríti. Egyre-másra jelennek meg a centiméteres precizitással dolgozó, teljesen önműködő eszközök, amelyek közül a legújabbak már a traktorok és munkagépek szerves kombinációját alkotják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy kanadai mérnök "újragondolta a traktort", pontosabban úgy bővítette ki a használhatóságát, hogy egyfajta hordozóeszközzé alakította át, amelyhez munkagépek végtelen variációja kapcsolható. Mindezt egy önműködő kombinációként kell elképzelni, a teljes automatizálásra pedig azért volt szükség, mert az agráriumban ma már globálisan komoly problémát jelent a megfelelő munkaerő hiánya.

A robotizált gépkapcsolat dizájnja egyelőre nem túl lenyűgöző, de a tervezők a prototípus esetében inkább a praktikumot helyezték előtérbe. A négy keréken guruló hordozó eszköz (ez tölti be a hagyományosan a traktorra háruló szerepet) rendhagyó, U-alakú törzzsel rendelkezik, amely körülöleli a különféle munkagépeket. Megálmodója, a kanadai Norbert Beaujot eredetileg csak egy önjáró vetőgépet akart alkotni, de aztán rájött, hogy a szerkezet akár többféle munkaeszköz befogadására is alkalmas lehet.

A hordozó és a használni kívánt munkagép 10 másodperc alatt csatlakoztatható egymáshoz, ezután már csak a hidraulikus rendszert, valamint az elektromos vezetékeket kell bekötni, és indulhat a munka. A kombináció egyetlen hátránya, hogy a hordozójármű csak a vele kompatibilis munkaeszközökkel képes összekapcsolódni, a ma forgalomban lévő gyártmányokkal nem. Előnye viszont, hogy a munkagépeknek nincs szükségük kerékre, függesztőkarokra, tengelyekre, orsókra, összecsukó mechanizmusra, vagyis olcsóbban előállíthatók, és jóval kisebb a meghibásodási lehetőségük.

A hordozó jármű meghajtásáról egy 163 LE-s, 4500 köbcentis Cummins dízelmotor gondoskodik, és körülbelül annyiba kerül, mint egy hasonló lóerejű traktor. A csatlakoztatható eszközök nagyjából 20 százalékkal olcsóbbak a hagyományos munkagépeknél. Mindennek tetejébe a gépkapcsolat teljesen önműködő, vagyis nem szükséges kezelő a munkavégzéshez. A telepen való mozgatását viszont megkönnyíti, hogy távirányítóval is vezérelhető.

A fejlesztést végző Dot Technology vállalat Kanada nyugati részén tevékenykedik, ahol az óriási prériken viszonylag könnyű egy ilyen automata eszköz használata. A gyártó szerint viszont a gépkapcsolatok mindenhol elboldogulnak, és részegységeik (a hordozó és a munkagépek) mérete az adott gazdaság igényeihez igazítható. A tömeggyártást már 2018-ban el akarják indítani, egyelőre csak limitált darabszámban.

Videó a sokoldalú masináról:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58