Elzárták a román-magyar határ egyik átkelőjét a tiltakozó gazdák

Elzárták a román-magyar határ egyik átkelőjét a tiltakozó gazdák

agrarszektor.hu
Elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét szerdán az immár napok óta tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az egyes gazdaszervezetek képviselői már hétfőn este megegyeztek a román mezőgazdasági minisztériummal követeléseik teljesítéséről, a román gazdák spontán tüntetései szerdán is folytatódtak. A Nagykároly környéki gazdák délben a román-magyar határra, a csanálosi (Urziceni) határátkelőhöz vonultak, ahol előbb az egyik, majd mindkét sávot lezárták traktorjaikkal, akadályozva a határátkelést - írta a román rendőrség közlekedési osztálya.

A tiltakozó gazdák napok óta követelik egyebek között a kamionok számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjainak csökkentését, a hektáronkénti állami támogatás megemelését, az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását és a gázolaj jövedéki adójának eltörlését. Emellett egyenlő versenyfeltételeket kérnek a szállításban, és szükségesnek látják egy minimális referenciatarifa bevezetését Spanyolország és Magyarország mintájára. Követelik továbbá a parlament létszámának csökkentését a korábbi referendumnak megfelelően. Követeléseik között szerepel még 50 százalékos jövedelemadó-csökkentés a mezőgazdasági alkalmazottak számára, az elektronikus számla eltörlése az egymillió eurónál kisebb forgalmú cégek számára, és a földterületek eladásának megtiltása külföldiek számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint szerdán a gazdák 40 munkagéppel vonultak a határátkelőhöz. A Presa SM román hírportál azt írta, Szatmár megye prefektusát is a helyszínre várják, hogy tárgyaljon a tiltakozókkal. A hírportál szerint a Facebookon szerveződő tiltakozók azt is felvetették, hogy a román-ukrán határra vonulnak, és a halmi határátkelőt is elzárják. Miután Radu Roca Szatmár megyei prefektus a csanálosi határátkelőhöz érkezett és tárgyalt velük, a gazdák feloldották a blokádot - írta a Szatmár.ro. A hírportál szerint a gazdák két órán keresztül állták el a határátkelőhöz vezető utat gátolva a ki- és belépést. A Nagykároly környéki tiltakozók közölték: összesen több ezer hektár területen gazdálkodnak és állattenyésztéssel is foglalkoznak. A kormány képviselője megígérte: meghallgatja és továbbítja követeléseiket a bukaresti szaktárcának.

Támogatásáról biztosította a gazdákat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, az MTI-nek küldött közleményben hangsúlyozta: a gazdatársadalom követeléseinek nagyrésze jogos, "egy kis jóindulattal" a román kormány teljesíthetné ezeket.

A kormány lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat, ezért az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, továbbá egy olyan országos mezőgazdasági program megalkotását, amely hektáronként minden romániai gazdának további 100 eurós támogatást biztosít az APIA-s támogatás mellett az elkövetkezőkben, és minden évben aktualizálja a gázolaj árának a növelését

- írta az érdekvédelmi szervezet, aláhúzva: erre a gazdák jövedelemkiesésének pótlása miatt van szükség.

Az elmúlt időben a gazdák tevékenységét jelentősen befolyásolta az orosz-ukrán háború okozta gabonadömping, amely felborította az agrárpiacot uniós szinten és eltorzította annak működését. Az RMDSZ kiáll a gazdák mellett és minden segítséget megad nekik, amelyet demokratikus eszközökkel el tud érni a parlamentben ellenzékből

- idézte a közlemény Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselőt, aki szerint "a román kormány elsődleges feladata megvédeni a saját gazdáit".

A román-ukrán határon szerdán is félszáz traktorral és más járművel vonultak a szeretvásári (Siret) határátkelőhöz a román gazdák, gátolva a határátlépést. Alina Petraru, a határrendészet Suceava megyei területi kirendeltségének szóvivője közölte: hétfő délután óta ukrán oldalról egyetlen kamion sem lépett be Románia területére a tiltakozás miatt. A 20 kilométeren feltorlódott román kamionokat szerdán elkezdték beengedni a határátkelő területére, Ukrajna irányába. A tiltakozás folytatásával fenyegettek kedden a Kovászna megyei gazdák is, sérelmezve, hogy nem tudtak egyeztetni a prefektussal követeléseikről. Eközben a News.ro azt írta, hogy Konstanca megyében a rendőrség 30 tiltakozónak bevonta a gépkocsivezetői engedélyét, mert kedden délután nem a nekik szánt sávban közlekedtek a konstancai kikötőhöz vezető autópályán. A tiltakozók azt állították, hogy a csendőrség utasítására váltottak sávot, de a csendőrök cáfolták, hogy ilyen utasítást adtak volna.

Romániában kedden 76 pontosra bővített követeléslistát terjesztettek a kormány elé az egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók, és bejelentették, hogy tovább folytatják az ország számos térségére kiterjedő demonstrációsorozatukat. Erre azután került sor, hogy több - a spontán akciók szervezésétől elhatárolódó, de a tüntetőket szolidaritásukról biztosító - gazdaszervezet hétfőn 13 pontos intézkedéscsomagról állapodott meg a mezőgazdasági miniszterrel, vezetőik pedig bejelentették, hogy részükről a tiltakozás véget ért.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?