Minden eddiginél többen akarnak mezőgépészek lenni

agrarszektor.hu
Több mint a kétszeresére nőtt a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma az utóbbi öt évben. Ez még mindig kevés, ugyanis jelenleg tizedannyi szakembert foglalkoztatnak a mezőgazdaságban, mint amennyire szükség lenne. Idén ősszel viszont minden eddiginél többen választották a mezőgépész szakmát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A technika fejlődésével, a folyamatos gépberuházásokkal és fejlesztésekkel párhuzamosan évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd magyar mezőgazdaság, pedig tavaly az ágazat a GDP)-termeléshez 3,8 százalékkal járult hozzá - írja közleményében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Komoly problémát okoz, hogy nincsen elegendő szakember, jelenleg például tizedannyi mezőgépészt foglalkoztatnak, mint amennyire szükség lenne. Ugyanakkor idén ősszel minden eddigi rekordot megdöntve 2700 diák választotta a mezőgazdasági gépész szakmát, és kezdte meg e területen tanulmányait.

Az elmúlt öt évben a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma 2,3-szorosára nőtt. A megyei bontást nézve Hajdú-Bihar megye a legjelentősebb, ahol 2016-ban tízszer annyi mezőgépész tanult, mint 2013-ban.

Három évvel ezelőtt a MEGFOSZ és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) képzési és karrierprogramot indított el. A MEGFOSZ által kidolgozott 11 pontból álló program egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szereznek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár egy-két évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.

A duális képzés előnye, hogy a diákok már az iskolaévek alatt valós környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerik a gépipar technológiáit, és mire befejezik tanulmányaikat, sok esetben már biztos állásuk van. Folyamatosan bővül a képzések köre, például mezőgazdasági gépjavító képzés tavaly 4 újabb megyében - Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Jász-Nagykun-Szolnokban - is indult. Az idén együttműködési megállapodást írt alá az MKB Bank Zrt. és a MEGFOSZ, amelynek keretében az MKB pénzügyi csoport a következő időszakban támogatást nyújt a MEGFOSZ szakmai programjának megvalósításához - mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?