Néhány év, és a magyar földeken is megjelennek a robottraktorok

agrarszektor.hu
Néhány éven belül a hazai szántóföldeken is megjelenhetnek a vezető nélkül működő robottraktorok - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének(MEGFOSZ) elnöke, illetve a géppiacon meghatározó szerepet játszó bajai Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A magyar mezőgéppiac - főként az amortizálódott munkagépek lecserélése miatt - 5-8 százalékkal bővült 2018-ban, és idén tovább élénkülhet a kereslet. Az Axiál 4-5 százalékos forgalomnövekedést tervez 2019-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly a hazai gazdaságok 166 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, amely kézzel fogható növekedést jelentett az előző évhez képest. Összességében hogyan alakult az elmúlt év a géppiacon?

Habár 2018 utolsó negyedévében kissé lassult a mezőgazdasági gépek értékesítése, a teljes évre vonatkoztatva így is 5-8 százalékos növekedés volt tapasztalható. A lassulásnak egyrészt az volt az oka, hogy ősszel komoly szárazság volt az egész országban, és ez a gépbeszerzéseket is befolyásolta. Másrészt a gazdák inkább kivártak a gépvásárlásokkal, amíg újra indul a növekedési hitelprogram.

Közeleg a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia, az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye. A konferencián többek között szó lesz arról is, milyen géppiaci trendekre számíthatnak 2019-ben a termelők, illetve milyen új hitel- és lízinglehetőségeket vehetnek igénybe  gépvásárlásai könnyítés érdekében?  Jöjjön el a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián, hogy ne maradjon le a legfrissebb gépfinanszírozási információkról!

A gazdálkodók amortizálódott gépeiket cserélik újabbakra, vagy beszélhetünk jelentősebb technikai bővülésről is?

A növekedés hátterében minimális bővülés is áll, egyértelmű azonban, hogy inkább a régi, amortizálódott gépek, elsősorban a munkagépek cseréje gyorsult fel. Mindenki igyekszik egyre korszerűbb gépeket üzemben tartani, hogy később a precíziós gazdálkodás elemeire felkészülve tudjon vásárolni. Másrészt a gazdák hatékonyabbá akarják tenni a berendezéseiket azért, hogy kevesebb géppel és gépkezelővel nagyobb területeket tudjanak megművelni. Ugyanakkor egyre kevesebb a jó gépkezelő, így nekik sokkal rövidebb idő alatt kell elvégezniük a szükséges munkákat. Természetesen sokkal jobb lenne, ha a gépértékesítések növekedési üteme gyorsabb és nagyobb lenne, de a gazdálkodók csak annyit fejlesztenek, amennyire lehetőségük van. Ettől függetlenül a mezőgazdaság gépesítése jó irányba halad, így a mezőgazdaság egyre korszerűbbé válhat, ha e tendencia a jövőben is fennmarad.

A várakozások szerint idén folytatódhat a mezőgéppiaci növekedés. Mi befolyásolhatja leginkább a gépvásárlásokat?

A géppiaci forgalmat számos tényező befolyásolja. Ilyen például a megfelelő mennyiségű csapadék, de fontosak lehetnek a rendelkezésre álló támogatások is. A munkagépek frontján, illetve a traktoroknál és a kombájnoknál is egyértelműen növekedésre számítok idén. Emellett valószínűleg a szarvasmarhatartóknál is komoly beruházások lesznek majd, mivel az elmúlt évek visszafogott fejlesztései után szükség van az állattartó telepek korszerűsítésére is.

A Magyar Nemzeti Bank januártól indította újra a növekedési hitelprogramot (NHP). Ennek milyen hatása lehet a termelők gépbeszerzéseire?

Az NHP újraindítása mindenképpen pozitív lépésnek tekinthető. A gazdálkodók közül biztosan sokan igénybe fogják venni a növekedési hitelprogramot, ez pedig valószínűleg a gépbeszerzéseken is lendíteni fog majd. Ha valakinek van finanszírozási célja, akkor általában talál rá pénzt, hogy megvalósítsa, de ettől függetlenül minden lehetőség jól jön a mezőgazdaságnak.

Az agrárium egyik kitörési pontja a precíziós gazdálkodás, illetve az agrárdigitalizáció lehet, de az új eszközöket és technológiákat sok termelő drágának tartja. Lát-e esélyt a precíziós technika gyors mezőgazdasági terjedésére?

Azt ki lehet jelenteni, hogy a precíziós gazdálkodás egyik első eleme, a középnehéz és nehéz erőgépekbe építhető automata kormányzás ma már alapfelszereltségnek számít. A következő lépés pedig valószínűleg a hozamtérképezés és a szemenkénti vetőgép elterjedése lesz. Magyarország egyáltalán nincs elmaradva a világtól az agrárdigitalizáció, illetve a precíziós gazdálkodás terén, mert a magyar gazdák tudják, hogy a korszerű gépekkel jelentősen könnyíthetik a szántóföldi munkákat, így ha új megoldások érkeznek, azokat biztosan alkalmazzák majd.

Az elképesztő technikai fejlődést a robottraktorok kifejlesztése is tükrözi. Nálunk mikor jelenhetnek meg ezek a szántóföldeken?

Azt gondolom, hogy 6-8 év múlva e rendszerek már Magyarországon is elérhetők lesznek. Biztos vagyok benne, hogy egy-egy gazda majd használni fog önvezető traktorokat, az azonban most még nem látszik, mennyire terjedhet el a vezető nélküli gépek használata a hazai szántóföldeken.

A 2017-es mérlegadatok szerint az Axiál Kft. 75 milliárd forintos árbevételt ért el 2017-ben. Hogyan alakult a cég tavalyi forgalma, és mit terveznek 2019-re?

Az elmúlt évben 81 milliárd forint volt az Axiál árbevétele, ami döntően annak köszönhető, hogy nagyon sok építőipari gépet vásároltak tőlünk, bár szinte minden szegmensben növekedni tudtunk. Idén az a célunk, hogy elérjük a 83-85 milliárd forintos bevételt. A Dunántúlon a közelmúltban kezdtük el a szegmens egyik legjelentősebb gyártójának fejéstechnikai, valamint szarvasmarha istálló- és trágyatechnológiai gépeinek forgalmazását, amitől idén komoly erősödést várunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?