Óriási átalakulás zajlik a mezőgazdaságban: új technológia hódít a földeken

agrarszektor.hu
A fejlett mobiltechnológiai megoldások éves szinten akár tízmillió forintos megtakarítást eredményeznek a gazdálkodóknak. A gépek munkájának valós idejű követése révén ugyanis jelentősen növelhető a gazdálkodás hatékonysága.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés. A táblákon végzett munkafolyamatok ellenőrzése mellett a digitális platformok előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi. A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben - írja közleményében a Telenor. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Minden iparágra, így a mezőgazdaságra is igaz, hogy a szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik. Ezen megoldások gyakorlati alkalmazásában a megfelelő mobilinternet-elérhetőségnek is fontos szerepe van. Bár jelenleg a 4G és 4G+ az elérhető legmodernebb mobilnet-technológia, amelyhez a magyar lakosság 99,5 százaléka hozzáférhet, az agráriumban alkalmazott eszközök többsége már 2G kapcsolaton is képes ellátni feladatát. Ebben a következő jelentős lépcső az 5G technológia elterjedése lehet, ami akár a teljesen önvezető járművek mobilhálózati kiszolgálására is képes lesz.

A magyar fejlesztésű műholdas flottakövető rendszer, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel, akár tízmillió forintos megtakarítást is hozhat a gazdálkodóknak éves szinten. Az eddigi tapasztalatok alapján az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki. Emellett a közvetlen megtakarítás fennmaradó része annak köszönhető, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozása révén minden munkafolyamatot optimalizálni lehet, növelni a hasznos munkaidő arányát - mondta el Mehlhoffer István, az ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06