Elképesztően pörög a magyar mezőgéppiac: ezeket veszik a gazdák

agrarszektor.hu
Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után 2019 első félévében is tovább bővült a géppiac. Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre pedig 25,4 milliárd forintot fordítottak. Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrészértékesítés 8 százalékkal volt nagyobb a 2018 első félévinél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar gazdák beruházási kedvének növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet mezőgazdasági gépértékesítést összefoglaló, legfrissebb statisztikai jelentésből. A gépkeresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják. A gazdálkodók alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő- és munkagépek felé irányítja a figyelmüket, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint az agrárgép-finanszírozás az egyik legkiegyensúlyozottabb szegmens a lízingpiacon. Ezen a részpiacon pedig az NHP Fix részesedése kiemelkedő, 75 százalékos. Az első félévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 15 százalékkal 45,2 milliárd forintra nőtt a Magyar Lízingszövetség adatai szerint. 

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a traktorok iránti kereslet. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. félévben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése a 2018. I. félévihez képest. A traktorok között a legnagyobb részarányt az 50-100 LE-s, könnyű, univerzális kategória képviselte, ezekből 3 százalékkal csökkent az értékesítés, ugyanakkor a magasabb teljesítménykategóriákban a 101-140 LE-s, úgynevezett "farmmindenes" kategóriában és a 191 LE feletti traktoroknál keresletnövekedés tapasztalható.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A gabonakombájn-piac 4 százalékkal nőtt, 174 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén júniusig, egy évvel korábban 167-et adtak el. Közülük 118 szalmarázó-ládás és 56 pedig a korszerűbb rotoros kivitelű volt. Ezek mellett 16 napraforgó-, illetve 34 kukoricabetakarító adapter is elkelt. Bálázógépekból ugyanakkor csökkent a kereslet, 23 nagy hasábbálázó mellett 302 hengeres bálázót adtak el. 

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok. A talajművelő eszközök 2019. I. félévi forgalma 7 százalékkal maradt el a 2018. I. félévitől. Jelentősen visszaesett a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet. Tápanyag-kijuttató gépekből 15, vetőgépekből 11 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy ével korábban.

A növényvédő gépek piacán 2019. I. félévben 32 százalékkal csökkent a forgalom. A mezőgazdasági célú szállító járművekből 24 százalékkal csökkent az értékesítés. Új mezőgazdasági pótkocsikból 395-öt értékesítettek, ami a szállító járművek 54 százalékát tette ki. Tartálykocsikból 15 százalékkal nőtt az eladás, 137-et értékesítettek. Idén júniusig 22 terményszárító felépítése, illetve üzembe helyezése is megkezdődhetett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?