Új német egység: közös kutatás-fejlesztési központot létesített a Bosch és a BASF

agrarszektor.hu
A Bosch és a BASF-hoz tartozó xarvio Digital Farming Solutions közös projekt központot létesített, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy helyen folytathassanak közös kutatási és fejlesztési tevékenységet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A döntés oka az volt, hogy a két cég munkavállalói 2016 óta egyébként is együtt dolgoznak az úgynevezett okos permetező projekten, amely egy olyan precíziós gyomirtószer-kijuttatási technológiát takar, amely nagyban csökkenteni fogja a kezelések során összesen felhasznált herbicidek mennyiségét. A Smart Spraying technológia a tervek szerint 2021-ben fog a piacra kerülni, de a két cég további együttműködésben gondolkodik.

"A növényvédelem kérdéseiről is szó lesz a siófoki Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!"

Az okos permetezés koncepciója során a Bosch és a xarvio arra fókuszált, hogy hogyan lehetne precíziós módszerekkel megtámogatni a gyomirtási munkálatokat. A jelenleg még kidolgozás alatt álló technológiához a két vállalat egy olyan okos rendszert hozott létre, amely meg tudja különböztetni a gyomnövényt a haszonnövénytől, és célzottan alkalmazza a herbicidet.

Ahogy a permetezőgép halad a mezőn, a rá felszerelt kamerák egyúttal rögzítik is a növényzet állapotát a megművelt területen. Az okos permetező irányítórendszere azonnal elemzi a szenzorok jeleit, és eldönti, hogy haszon-, vagy gyomnövényt lát-e éppen. Ez utóbbiak észlelése esetén azonnal parancsot ad a fúvókáknak, és az a szükséges mennyiségű herbicidet juttat a kijelölt célpontra. Az eljárás legnagyobb előnye az lesz, hogy az eleve gyommentes területek vegyszermentesek is maradnak majd. A pásztázás, felismerés és alkalmazás hármasával leírható folyamat néhány ezredmásodpercet vesz csak igénybe, ami a vállalatok szerint gördülékenyen, bármiféle megakadás nélkül lesz kivitelezve.

A Bosch a kutatási és fejlesztési együttműködés során a kamerás-érzékelős technológiára, a képfeldolgozásra, mintafelismerésre, a vezérlőegységekre és a rendszerek összeköttetésére fókuszált.

A mindennapi használat során ez úgy fog kinézni, hogy a permetezőgép fel lesz szerelve az okos permetező technológiával és csatlakozni fog a xarvio Field Manager felületéhez, ami különféle paraméterek számításba vételével el fogja dönteni, hogy egészen pontosan milyen növényvédelmi szerre lesz szükség, és azt hogyan kell majd alkalmazni


- magyarázta Tobias Menne, a BASF Digital Farming vezetője.

A xarvio Field Manager egy olyan digitális felület, amely több területen is segíthet a gazdáknak agronómiai döntéseket hozni. A létrehozásának célja az volt, hogy egy hatékonyabb és minden területen környezetbarátabb földművelést tegyen lehetővé. A felhasználók bármikor megnézhetik a kiválasztott földterület állapotát, javaslatokat kérhetnek hozzájuk, és letölthetnek olyan térképeket, amelyek arról tájékoztatják őket, hogy az adott területen, vagy annak bizonyos részein milyen kezelések lennének ajánlatosak.

A BASF és a Bosch elmondása szerint a prototípusok első, Európában, Észak- és Dél-Amerikában elvégzett terepi tesztjei pozitív eredményekkel zárultak. A piacra dobás előtti következő lépés a rendszer finomhangolása, hogy még precízebb eredményeket érhessünk el a gyomirtásban, mondta Andrew Allen, a Bosch haszon- és nem közútijármű-részlegének felelőse.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?