Dübörög a mezőgéppiac Magyarországon: ezekből adták el a legtöbbet a kereskedők

MTI
Továbbra is bővül a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első három negyedévben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállításából, amely szerint alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, 10 százalékkal többet a tavaly január-szeptemberinél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült összeállítás szerint a vevők jelentős része bankhitel segítségével vásárol gépeket. A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított NHP fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe. Az NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede - mintegy 52 milliárd forint - az agrárgazdaságba került. Hozzáteszik, hogy fejlődött az agrárlízing is, a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 24 százalékkal 72 milliárd forintra nőtt 2019. I-III. negyedévben. Az agrárgépek esetében a jegybanki finanszírozási program, az NHP aránya 81 százalékos volt.

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban. Közülük a három legnagyobb kereskedő az összes eladás 53 százalékát bonyolította, részesedésük egy év alatt 2 százalékponttal nőtt.

Forrás: Getty Images

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek.

Az első három negyedévben 2231 új traktort adtak el 44,6 milliárd forint értékben. A legnagyobb részarányt az idén is az 50-100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte, bár ezekből 11 százalékkal csökkent az eladás, így is 814-re volt vevő. Ugyanakkor a 140 lóerő feletti teljesítménykategóriákba tartozó traktoroknál nőtt a kereslet. A gabonakombájn-piac 5 százalékkal csökkent: szeptemberig 220 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba a tavalyi 232-vel szemben. Az eladások összértéke meghaladta a 18 milliárd forintot.

A mezőgazdasági munkagéppiac az AKI adatai szerint hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok (több mint 3800 darabot), az első háromnegyedévi összértékesítés 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tápanyag-kijuttató gépekből 15, vetőgépekből 12 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy évvel korábban, a növényvédő gépek eladása 33 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági célú szállító járművek értékesítése 18 százalékkal csökkent: új mezőgazdasági pótkocsikból 641-et adtak el, ami a szállító járművek 59 százalékát tette ki, ugyanakkor tartálykocsikból 7 százalékkal nőtt a kereslet, ezekből 162-őt adtak el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?